Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γενοκτονία Ποντίων – αλλαγή φρουράς: Μια συγκλονιστική στιγμή στο Σύνταγμα
ΕΛΛΑΔΑ

Γενοκτονία Ποντίων – αλλαγή φρουράς: Μια συγκλονιστική στιγμή στο Σύνταγμα

Γενοκτονία Ποντίων - αλλαγή φρουράς: Πρόκειται για μία μέρα, όχι μόνο μνήμης, αλλά και θλίψης, για τις ψυχές των 353.000 ανθρώπων που ζητούν δικαίωση από τη διεθνή κοινότητα.

Γενοκτονία Ποντίων – αλλαγή φρουράς: 101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πρόκειται για μία μέρα, όχι μόνο μνήμης, αλλά και θλίψης, για τις ψυχές των 353.000 ανθρώπων που ζητούν δικαίωση από τη διεθνή κοινότητα.Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923, κατέληξε στην εξαφάνιση των ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή όπου διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών και περιφερειακών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών, ομιλιών και καταθέσεις στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του covid-19, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Το πρωί της τρίτης, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όσοι βρέθηκαν εκεί, αντίκρισαν ένα πολύ συγκινητικό θέαμα, όταν δύο μελών της προεδρικής φρουράς, φορώντας την Ζίπκα, την παραδοσιακή στολή του Πόντου, στάθηκαν δίπλα στους εύζωνες και μαζί τους έκαναν την αλλαγή φρουράς τιμώντας την 19η Μαΐου, 101 χρόνια μετά την μαύρη μέρα.

Δείτε ακόμη

Γενοκτονία των Ποντίων: 101 χρόνια από την καταραμένη ημέρα για τους Έλληνες

Γενοκτονία Ποντίων: Γέμισε με φαναράκια ο ουρανός στα δυτικά προάστια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις