Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοϊός Ελλάδα: Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
PLUS

Κορονοϊός Ελλάδα: Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Κορονοϊός Ελλάδα: Σημαντική μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Κορονοϊός Ελλάδα: Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καταγράφηκε σημαντική μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε επτά ευρωπαϊκές πόλεις, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων (lockdown) στις μετακινήσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες λόγω της πανδημίας. Η μελέτη αναφέρει ότι οι μειώσεις στις εκπομπές κυμάνθηκαν από 8% σε αστική περιοχή του Βερολίνου με σημαντικό ποσοστό βλάστησης, έως και πλέον του 75% στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο του ICOS (Διεθνές Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης των Εκπομπών CO2), δείχνει ότι αν και αυτή η μείωση δεν είναι αρκετά ισχυρή για να είναι ανιχνεύσιμη σε πλανητική κλίμακα στην ατμόσφαιρα, σε τοπική κλίμακα μπορούν να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου».

Ποιες πόλεις συμμετείχαν στην έρευνα

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονταν στη μελέτη ήταν το Ηράκλειο, η Βασιλεία στην Ελβετία, το Βερολίνο στη Γερμανία, η Φλωρεντία και το Πέζαρο στην Ιταλία, το Ελσίνκι στη Φινλανδία και το Λονδίνο στη Βρετανία. Οι πόλεις αυτές διαθέτουν μικρομετεωρολογικούς πύργους, με κατάλληλο εξοπλισμό, για απευθείας μέτρηση της ροής του CO2 από την αστική επιφάνεια στην ατμόσφαιρα.

Κορονοϊός Ελλάδα: Η ελληνική συμμετοχή

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, επικεφαλής του εργαστηρίου, και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής δρ. Σταύρος Σταγάκης.

«Το μέγεθος της μείωσης των εκπομπών CO2 ποικίλλει στις διάφορες αστικές περιοχές που εξετάστηκαν, λόγω των διαφορετικών τοπικών χαρακτηριστικών και του διαφορετικού επιπέδου αυστηρότητας των περιοριστικών μέτρων σε κάθε χώρα. Όμως, σε όλες τις πόλεις, διαπιστώθηκε μια σαφής χρονική σύνδεση της μείωσης των εκπομπών και των περιορισμών στην κυκλοφορία. Στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών, καθώς ο μικρομετεωρολογικός πύργος του ΙΤΕ βρίσκεται σε μια περιοχή αμιγούς εμπορικής δραστηριότητας και έντονης κυκλοφορίας, παράγοντες που εξέλειπαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας», ανέφερε ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης.

ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης

Δείτε ακόμη

Drones κατά κουνουπιών στην Αττική
Σε ρόλο μάντισσας βίντεο κλιπ των Pearl Jam η Γκρέτα Τούνμπεργκ (vid)
Πώς το σεξ μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από τον ιό – Τι λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις