Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ήλιος δεν προλαμβάνει τον ιό
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο ήλιος δεν προλαμβάνει τον ιό

Κορονοϊός Ελλάδα: Προσοχή στη θερμοπληξία, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας – Λήψη φαρμάκων σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Κορονοϊός Ελλάδα: Μην κάνετε το λάθος, όσοι βρεθείτε σε παραλίες, να μείνετε εκτεθειμένοι στον ήλιο, με την πεποίθηση, από όσα, κατά καιρούς, έχετε ακούσει, ότι αν εκτεθείτε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 25 βαθμών κελσίου, αυτό θα  «σκοτώσει» τον κορονοϊό, όπου κι αν είναι! Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει πως μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης, ο ίδιος Οργανισμός που λαμβάνει και αναλύει δεδομένα για τον ιό απ’ όλο τον κόσμο, αναφέρει ξεκάθαρα, ότι «άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες ανώτερες από τους 25 βαθμούς, δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό».

Περί υψηλών θερμοκρασιών και κλιματικής αλλαγής,  η συζήτηση στην έκτακτη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας  και δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σ’ αυτό ο λοιμωξιολόγος, με δεδομένο ότι έχουν ακουμπήσει οι πολίτες πολλές από τις ελπίδες για αντιμετώπιση του ιού, στις υψηλές θερμοκρασίες. «Όπως με πληροφόρησε Καθηγητής από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Καρτάλης» είπε ο καθηγητής, «οι υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στη χώρα το επόμενο διήμερο που ακολουθεί είναι σπάνιο φαινόμενο για το μήνα Μάιο. Τα τελευταία 62 έτη, μόνο σε 7 ημέρες είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός Ελλάδα: Η σπάνια ζέστη του Μαΐου

Κι αφού δεν θα κερδίσουμε κάτι σημαντικό από την έκθεση στον καυτό ήλιο-κινδυνεύουμε και με θερμοπληξία- ο κ. Τσιόδρας συνέχισε, σ’ αυτά που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα στα σίγουρα,  για την προσωρινή αντιμετώπιση του εφιάλτη. «Ας προσέξουμε, λοιπόν, να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις μέρες. Επίσης, να προσέξουμε και άλλα μέτρα που αφορούν την υγεία μας και έχουν σχέση με τη θερμοπληξία, με την καλή μας ενυδάτωση, με την ακόμη περισσότερη προσοχή των ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική τους αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, μέτρα τα οποία αναφέρονται στην εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας.  Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν.

Σοβαροί και ψύχραιμοι

Θα τελειώσω λέγοντας και προτρέποντας να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε, να δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά μας, σε συνθήκες δύσκολες, σε καθεστώς αβεβαιότητας. Οι αλλαγές στην συμπεριφορά μας, που μας επιβάλλει ο νέος ιός, δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο. Είναι μέτρο προστασίας της υγείας μας και της υγείας των διπλανών μας».

Η αντοχή του ιού σε σχέση με τη θερμοκρασία στις επιφάνειες

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, έχει πει στο παρελθόν ότι, πιθανότατα, η αντοχή του ιού, επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρονταν στην αντοχή του σε άψυχες επιφάνειες. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά», είχε εξηγήσει. «Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού», είχε ξεκαθαρίσει  παλαιότερα ο λοιμωξιολόγος.

Ο ιός δεν έχασε τη δύναμή του

Άλλωστε, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ακόμη πως ο λόγος που δεν έχουμε ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, δεν είναι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά, σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.

Δείτε ακόμη

Νέα επέμβαση της ΕΛΑΣ για συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη -Χαμός για ποτό take away
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα
Επίθεση σε δημοσιογράφο στη Νέα Σμύρνη – Ρομά τον χτύπησαν στο πρόσωπο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις