Αθήνα

°C

Κυριακή

11

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκέρτσος – Τοπαλούδη: Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρτηση, για υποκρισία μιλά ο Πέτσας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος – Τοπαλούδη: Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρτηση, για υποκρισία μιλά ο Πέτσας

Σκέρτσος - Τοπαλούδη: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

Σκέρτσος – Τοπαλούδη: “Φωτιά” πήρε το διαδίκτυο – και η Κουμουνδούρου – μετά την ανάρτηση στο facebook του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, στην οποία ασκεί αυστηρή κριτική στην εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη. Οι χρήστες των social media πήραν θέση υπέρ ή κατά του κ.Σκέρτσου σε μια κόντρα που διεξάγεται σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα. Η Αριστοτέλεια Δόγκα ήταν το πρόσωπο της ημέρας ενώ η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη έχει συγκλονίσει τους πολίτες από την πρώτη στιγμή. Το κυβερνητικό στέλεχος εκφράζει την ξεκάθαρη διαφωνία του με τη δικαστική λειτουργό για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αλλά κυρίως για την αγόρευσή της,

Ο Άκης Σκέρτσος επισημαίνει ότι τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή και ότι ακόμα και στα πιο ειδεχθή εγκλήματα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να μην κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες αλλά να κρίνουν ακόμα και κόντρα στις προσωπικές τους απόψεις και να λαμβάνουν και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Σκέρτος – Τοπαλούδη: Η ανάρτηση

Τα δικαστήρια δεν είναι “λαϊκή απογευματινή”. Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει.

Σκέρτος – Τοπαλούδη: Πυρά από τον  ΣΥΡΙΖΑ

Την αποπομπή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του. Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς “η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα”, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Σκέρτος – Τοπαλούδη: Απάντηση του Στέλιου Πέτσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε  στον ΣΥΡΙΖΑ: Πάει πολύ να κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις παρεμβάσεις του εναντίον της;

– Ότι ο κ. Τσίπρας δήλωνε τον Σεπτέμβριο 2016 ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» και ότι δεν «δίνει καμία πιθανότητα» να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

– Τη δημιουργία επί των ημερών του, ενός παραδικαστικού κυκλώματος το οποίο εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία η οποία διερευνάται από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων;

– Την ανάρτηση του κ. Τσίπρα περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας»;

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει. Σχετικά με την ανάρτηση του κ. Α. Σκέρτσου, όπως ο ίδιος εξ αρχής διευκρίνισε, εξέφρασε προσωπικές απόψεις για ένα θέμα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, τονίζοντας τις αρχές του κράτους δικαίου και χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη δικαιοσύνη.»

Θέση πήρε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης

«Δεν ήταν πολιτική η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου. Επρόκειτο για μια προσωπική τοποθέτηση, για ένα ζήτημα αιχμής που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Από το λεκτικό και το ύφος της ανάρτησης του κ. Σκέρτσου είναι σαφέστατο ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε βούληση να υπάρξει επιρροή στην έκδοση της απόφασης. Εξάλλου δεν πρόκειται για μια υπόθεση που έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Όποιος γνωρίζει τον κ. Σκέρτσο αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ υψηλού ήθους και ευπρέπειας. Θα ήταν απολύτως αδύνατον και εκτός της δικής μας αντίληψης, να έκανε την οποιαδήποτε τοποθέτηση με σκοπό να επηρεάσει την δικαστική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του άποψη επί του θέματος, σημείωσε πως «ο δικαστής πρέπει να εφαρμόζει το Δίκαιο με έναν θετικιστικό τρόπο, δηλαδή να είναι αυστηρός με τα νομικά.

Κανείς δεν είναι αποστειρωμένος, όλοι έχουμε τα βιώματα μας, αλλά όταν απονέμεις δικαιοσύνη πρέπει να μένεις κοντά στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου, να αποστασιοποιείσαι συναισθηματικά, να αφήνεις τις ψυχολογικές προεπιλογές σου και να κρίνεις με βάση το υφιστάμενο Δίκαιο, ακόμα κι αν πρόκειται για υποθέσεις που έχουν μια έντονη κοινωνική σημειολογία» Είπε επίσης πως «οι Έλληνες δικαστές διακρίνονται για το επίπεδο της ακεραιότητάς τους και της ευθυκρισίας τους. Νομίζω ότι εφαρμόζουν το Δίκαιο με έναν τρόπο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισημίας ή μομφής».

Ζήτησε δε, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, σχετικά με το αίτημα να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη.

Τι απαντά ο Άκης Σκέρτσος

«Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Άκης Σκέρτσος, σχετικά με τις αντιδράσεις. Αφού εκφράζει τη λύπη του που η εν λόγω ανάρτηση παρερμηνεύθηκε, επαναλαμβάνει την ευχή του «οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Η δήλωση του κ. Άκη Σκέρτσου έχει ως εξής:

«Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου. Επαναλαμβάνω την ευχή μου οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Σκέρτσος – Τοπαλούδη: Όλα άρχισαν από την Αυγή

Οι αντιδράσεις στην ανάρτηση του Ακη Σκέρτσου ξεκίνησαν από την Αυγή και το Left.gr που χαρακτήρισαν το σχόλιο του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ απαράδεκτη παρέμβαση στη δίκη.  “Με απαράδεκτο και αδιανόητο για δημοκρατική χώρα τρόπο παρενέβη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και επιτελάρχης του Μαξίμου καθώς η δίκη της άγρια δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη βαδίζει προς το τέλος της, με δήλωση του χαρακτηρίζει την αγόρευση της Εισαγγελέα “λαϊκίστικη” λέγοντας ότι τα “δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή” και επιπλέον προχωρά σε υποδείξεις.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς που είναι η διάκριση των εξουσιών που χαρακτηρίζει κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα και πως διασφάλιζεται η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών όταν γίνονται τέτοιες απροκάλυπτες και αδιανόητες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από το Μέγαρο Μαξίμου. Πιο συγκεκριμένα, ο Ακης Σκέρτσος σημείωσε σε δήλωση του ότι τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή και ότι ακόμα και στα πιο ειδεχθή εγκλήματα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να μην κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες, αλλά να κρίνουν ακόμα και κόντρα στις προσωπικές τους απόψεις και να λαμβάνουν και αντιδημοφιλείς αποφάσεις”.

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις σε Facebook και Twitter

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις