Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

02

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Sanofi – εμβόλιο κορονοϊού: “Άμεση χρηματοδότηση ή θα διατεθεί πρώτα στις ΗΠA”
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΚΡΟΝ

Sanofi – εμβόλιο κορονοϊού: “Άμεση χρηματοδότηση ή θα διατεθεί πρώτα στις ΗΠA”

Sanofi - εμβόλιο κορονοϊού: Η Sanofi ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο για τον φονικό ιό που συνεχίζει να "θερίζει" ζωές.

Sanofi – εμβόλιο κορονοϊού: Η πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι «δίκαιη και καθολική» τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα το διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος, να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε.

Όλα αυτά την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαμηνύει ότι το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι το εμβόλιο θα ανακαλυφθεί αρχές 2021. Η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, επιχειρηματολογώντας ότι οι αμερικανικές αρχές, με τις οποίες κατέληξε σε μια συμφωνία συνεργασίας στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες, ή εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Sanofi Πολ Χάντσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολεμική στη Γαλλία. Σήμερα, ο φαρμακευτικός όμιλος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της «αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό. Στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες είχαν οργανώσει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 7,4 δισ. ευρώ σε δωρεές.

Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», επέμεινε τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην επιχείρηση αυτή με 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο. «Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ερίκ Μαμέρ.

Sanofi – εμβόλιο κορονοϊού: Παρέμβαση Μακρόν

Όπως μεταδίδει το BBG, ο πρόεδρος Μακρόν σχεδιάζει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με αξιωματούχους της Sanofi. «Ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 θα πρέπει να είναι με γνώμονα το κοινό συμφέρον και πέραν των κανόνων της αγοράς, δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων. Ο πρόεδρος Μακρόν ενοχλήθηκε από την είδηση, δήλωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι στην πρώτη γραμμή στην περίπτωση που η Sanofi αναπτύξει εμβόλιο, καθώς η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε τις έρευνες της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε ο κ. Χάντσον σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Aπό την πλευρά του, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι για την Ε.Ε. στόχος είναι να διασφαλισθεί η διαθεσιμότητα του εμβολίου παγκοσμίως. «Το εμβόλιο κατά του Covid-19 θα πρέπει να αποτελεί δημόσιο αγαθό παγκοσμίως», δήλωσε ο Στέφαν ντε Κέερσμεκερ της Κομισιόν. «Η πρόσβασή του πρέπει να είναι ισότιμη και καθολική».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις