Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Η οικονομία ξαναβρίσκει τον βηματισμό της
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Η οικονομία ξαναβρίσκει τον βηματισμό της

Κορονοϊός Ελλάδα: Η τήρηση και οι προοπτικές βελτίωσης των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων είναι από τα θέματα που εξετάζονται από τον Πρωθυπουργό

Κορονοϊός Ελλάδα: Ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης από τα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν η διατήρηση θέσεων εργασίας. Μετά από δύο μήνες περίπου η οικονομία άρχισε σιγά σιγά να ξαναβρίσκει τον βηματισμό της, και η προστασία της απασχόλησης φαίνεται ότι συμπληρώνεται από την προστασία των ανθρώπων που κινούν τα νήματα της παραγωγής, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η προσπάθεια αυτή, η τήρηση και οι προοπτικές βελτίωσης των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων, οι οποίοι επιστρέφουν στις δουλειές τους, είναι από τα θέματα που εξετάζονται από τον Πρωθυπουργό.

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση είχε ως στόχο η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή της χώρας, με τη σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών μέτρων του lockdown, να μην γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας και πρωτίστως της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας υπό νέες συνθήκες τώρα πια.

από τη Φωτεινή Βρύνα, Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”, Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Κορονοϊός Ελλάδα: Η γενική κατεύθυνση της Κυβέρνησης

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τα εξής:

  • Τη χρήση τηλεργασίας για έως 70% των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
  • Διατηρεί επίσης σε ισχύ την άδεια ειδικού σκοπού για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονέων
  • Επιτρέπει τη μερική αναστολή εργασίας, για έως το 60% του προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του γιατρού εργασίας, απελευθερώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας, ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος, και επίσης οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θα ενταθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους εργασίας

Στόχος είναι -με «αφετηρία» την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός- να δρομολογηθεί η ευρύτερη αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους εργασίας, μέσω της άντλησης βέλτιστων πρακτικών από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και της εφαρμογής επικαιροποιημένων οδηγιών του ΕΟΔΥ και ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Δείτε ακόμη

Βαρουφάκης για συνωστισμούς: “Επιλέξτε κ. Μητσοτάκη, ανοησία ή αυταρχισμός”
Κατέληξε 53χρονος στο «Σωτηρία» – Στους 154 τα θύματα
Ανησυχία στη Λάρισα: Επιχείρηση «Ημέρα 0- Ημέρα 7- Ημέρα 14»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις