Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Νίκος Γκάλης: 40 χρόνια από το ντεμπούτο του
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νίκος Γκάλης: 40 χρόνια από το ντεμπούτο του

Νίκος Γκάλης: Συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 6 Μαΐου του 2020, σαράντα χρόνια από το ντεμπούτο του σπουδαιότερου Έλληνα μπασκετμπολίστα με την Εθνική

Νίκος Γκάλης: Συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 6 Μαΐου του 2020 σαράντα χρόνια από την ημέρα εκείνη που έκανε ντεμπούτο ο μεγαλύτερος και ο πιο σπουδαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας, ο Νίκος Γκάλης, φορώντας την φανέλα της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ σε ένα κρίσιμο παιχνίδι με την αντίστοιχη της Σουηδίας  και με φόντο τούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Μάλιστα σε εκείνο τον αγώνα η Εθνική μας ηττήθηκε με 79-71, αλλά «γεννήθηκε» ένα καταπληκτικό ταλέντο στο μπάσκετ, που αργότερα θα γίνει θρύλος!

Ήταν Τετάρτη και το ημερολόγιο έγραφε 6 Μαΐου του 1980 και στο Βεβέ της Ελβετίας ένας 23χρόνος κοντός παίκτης άνοιγε τον δικό του λογαριασμό στην χρυσή ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ. Ο λόγος για τον Νίκο Γεωργαλή, γιατί αυτό είναι το πραγματικό όνομα και με αυτό αναγραφόταν στο διαβατήριο του και στο φύλλο αγώνα ο Νίκος Γκάλης. Στο ντεμπούτο του ο πρώην διεθνής άσσος του Άρη Θεσσαλονίκης πέτυχε 25 πόντους, οι οποίοι όμως δεν ήταν αρκετοί ώστε η Εθνική μας να αποφύγει την ήττα. Πρέπει να τονίσω πως ο Νίκος Γκάλης έπαιξε τότε στην Εθνική επειδή απουσίαζαν ο Τάκης Κορωναίος και ο Στιβ Γιατζόγλου. Τον κάλεσε εκτάκτως ο Αμερικανός προπονητής της Ελληνικής Εθνικής ο Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, ο οποίος γνώριζε τον Νίκο Γκάλη από τα σπουδαία παιχνίδια του στο Κολέγιο της Αμερικής.

γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Νίκος Γκάλης: Η αρχή ενός θρύλου

Έτσι ξεκίνησε η χρυσή ιστορία του Νίκου Γκάλη, ο οποίος ούτε που περίμενε ότι θα γίνει ο θρύλος του μπάσκετ στην Ελλάδα και όλα τα παιδιά θα ήθελαν να του μοιάσουν! Μέχρι και τις 29 Ιουνίου του 1991 ο Νίκος Γκάλης, με το παρατσούκλι «γκάνγκστερ», φόρεσε την φανέλα της Εθνικής μας σε 168 επίσημους αγώνες και πέτυχε 5.129 πόντους με μέσο όρο 30,5, ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ το 1987 και το ασημένιο σε εκείνο του 1989!

Δείτε ακόμη

Όταν ο ΠΑΟΚ σήκωσε το Κύπελλο

Ξεκίνησαν οι μίνι προετοιμασίες των ομάδων για τη Σούπερ Λίγκα

Η ΕΠΟ δήλωσε 6 έδρες για την Εθνική Ποδοσφαίρου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις