Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μάσκα 19 – Ενδοοικογενειακή βία: Αυτός είναι ο διεθνής κωδικός για τα θύματα
ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκα 19 – Ενδοοικογενειακή βία: Αυτός είναι ο διεθνής κωδικός για τα θύματα

Μάσκα 19 - Ενδοοικογενειακή βία: Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων.

Μάσκα 19 – Ενδοοικογενειακή βία: Να ζητούν βοήθεια στα φαρμακεία, με διακριτικό τρόπο, μπορούν πλέον τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέσω ενός διεθνούς κωδικού: «Μάσκα 19». Η συγκεκριμένη διεθνής πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα 19» τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Τo viral video της Ελεονώρας Μελέτη για την ενδοοικογενειακή βία

Το δικό της μήνυμα στέλνει η Ελεονώρα Μελέτη για την έξαρση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Η γνωστή παρουσιάστρια, μένει κι εκείνη στο σπίτι εξαιτίας των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης από τον θανατηφόρο ιό, αλλά προτρέπει καμία γυναίκα να μην σιωπά, να μην υπομένει και να μην δέχεται την ενδοοικογενειακή βία. Πρωταγωνιστώντας σε ένα βίντεο κατά των φαινομένων αυτών εν μέσω καραντίνας, η ίδια αναφέρει στο χαρακτηριστικό σποτ:

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Όχι στη βία. Όχι στη κακοποίηση, όχι στο φόβο. Δεν είσαι μόνη.- γραμμή  15900 αν δεν μπορείς να μιλήσεις στείλε mail: [email protected] παρακαλώ διαδώστε τις απαραίτητες πληροφορίες εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις