Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση προκαταβολής φόρου – κορoνοϊός: Γενναίο σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου – κορoνοϊός: Γενναίο σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Μείωση προκαταβολής φόρου - κορoνοϊός: Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και μια σειρά λύσεων για την παροχή ελάφρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μείωση προκαταβολής φόρου – κορoνοϊός: Σχέδιο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο του φορολογικού σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα της κρίσης εξετάζεται σειρά παρεμβάσεων φορολογικού χαρακτήρα προκειμένου να βοηθηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Όπως γράφει το Capital, το σχέδιο που θα εξεταστεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών εντός του καλοκαιριού περιλαμβάνει σαν βασική παρέμβαση τον περιορισμό της προκαταβολής φόρου για το φορολογικό έτος 2020. Πρόκειται για το τρέχον έτος που τα έσοδα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών έχουν δεχτεί ισχυρό χαστούκι λόγω της κρίσης του κορoνοϊού που πλήττει την οικονομία. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος από το 100% που είναι σήμερα στο 50% ή και χαμηλότερα. Υπάρχει και πρόταση για μηδενισμό της προκαταβολής φόρου αλλά με λιγότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί.

Το μέτρο της μείωσης θα μπορούσε να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας πλήττονται από την κρίση και μόνο για την τρέχουσα φορολογική χρήση. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται αποφάσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και μια σειρά λύσεων για την παροχή ελάφρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος από ενοίκια λόγω του “κουρέματος” 40% των μισθωμάτων στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

– η απαλλαγή από τη φορολόγηση του μειωμένου εισοδήματος από ενοίκια που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες

– η έκπτωση φόρου ως ποσοστό του εισοδήματος που έχασαν ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του “κουρέματος” των ενοικίων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από φέτος με βάση ειδική δήλωση που θα υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες στο taxisnet στην οποία θα αναγράψουν το ποσό των ενοικίων που έχασαν. Η έκπτωση φόρου θα είχε τη μορφή πίστωσης ενός ποσού το οποίο θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε ακόμη

Μπορεί ο εργοδότης να με απολύσει ή να μειώσει τον μισθό μου μετά την επιστροφή στη δουλειά;
Νέο οικονομικό πακέτο για τον Μάιο: 533 ευρώ για ένα μήνα
Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία – Οι επιφυλάξεις των ειδικών
Πώς θα μπορούμε να κινηθούμε από 4/5 – Τι ισχύει για αυτοκίνητα και ΜΜΜ
Σε επτά στάδια η επιστροφή στην καθημερινότητα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις