Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέο επίδομα – 534 ευρώ: Ανακοινώνεται οικονομικό πακέτο για τον Μάιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επίδομα – 534 ευρώ: Ανακοινώνεται οικονομικό πακέτο για τον Μάιο

Νέο επίδομα - 534 ευρώ: Η επιστροφή στην πραγματικότητα φέρνει ταυτόχρονα επιχειρήσεις και εργαζόμενους μπροστά στα νέα δεδομένα.

Νέο επίδομα – 534 ευρώ: Το πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης που θα ισχύσει κατά τον μήνα Μάιο θα παρουσιάσει μέσα στα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας κατέστη σαφές ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και για αρκετό χρονικό διάστημα μέσα στον Μάιο και αρκετοί από αυτούς και για τον Ιούνιο.

Έτσι, θα ανακοινωθεί επανάληψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και παράταση του καθεστώτος αναστολών συμβάσεων εργασίας, δυνατότητα μείωσης του ενοικίου κατά 40% και για τον Μάιο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαΐου αλλά για σαφώς λιγότερους ΚΑΔ σε σχέση με αυτούς που ίσχυσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά και ένας δεύτερος γύρος δανειοδοτήσεων απευθείας από το κράτος μέσω της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έτσι, αναμένεται να ανακοινωθεί:

· παράταση του μέτρου των “800 ευρώ” για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής (ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, στα πολυκαταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ). Τα 800 ευρώ δεν θα δίδονται και πάλι ολόκληρα όπως συνέβη τον Απρίλιο αλλά αναλογικά με το ποσό να καθορίζεται βάσει των ημερών που θα παραμένει ο κάθε εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής. Δηλαδή, στις 30 ημέρες θα αναλογούν 533 ευρώ.

· Ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές και για τον μήνα Μάιο. Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει από εστιατόρια και κυλικεία μέχρι ξενοδοχεία. Θα επιδιωχθεί στον δεύτερο γύρο ενισχύσεων των επιχειρήσεων να υπάρξουν και συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια και να μην είναι γενική και οριζόντια η ενίσχυση βάσει ΚΑΔ. Αναμένεται να συγκεντρωθούν στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ.

· Επανάληψη του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% και για τον Μάιο αλλά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε χθες ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο μιλώντας στον ANT1.

· Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τον μήνα Μάιο για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες.

· Επανάληψη του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός του από το 1 δις. ευρώ που είναι σήμερα να φτάσει στα δύο δις. ευρώ. Η υπουργική απόφαση με την μαθηματική φόρμουλα υπολογισμού του ύψους του δανείου που θα πάρει η κάθε επιχείρηση (σ.σ θα δοθούν χρήματα σε περίπου 90.000 εταιρείες) θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ο πρώτος γύρος πληρωμών προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα (σ.σ έως τις 6 Μαϊού) και ο δεύτερος μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

· Κλαδικά προγράμματα ενίσχυσης με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό αλλά και στους κλάδους της ακτοπλοΐας και της αεροπλοΐας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις