Άρση μέτρων Ελλάδα: “Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς”

ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα: “Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Άρση μέτρων Ελλάδα: Όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την επιστροφή στην κανονικότητα.

26.04.2020 | 08:40

Άρση μέτρων Ελλάδα: H μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, το Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών, τονίζει σε κάθε ευκαιρία  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Του Πέτρου Καρσιώτη

“Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια όπως την ξέραμε. Και πρέπει αυτό να είναι αντιληπτό σε όλους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας, της δικής μας και των συνανθρώπων μας. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα.

Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής. Το βασικό μας μέλημα παραμένει σταθερό, αλλά και αδιαπραγμάτευτο και είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Η μετάδοση του ιού μπορεί να έχει εστιάσει πλέον σε συγκεκριμένους χώρους, όμως ο ιός είναι εδώ, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια όπως την ξέραμε. Και πρέπει αυτό να είναι αντιληπτό σε όλους.

Μην ακούτε τι ανοίγει και πότε ανοίγει

Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πολλά από αυτά ανήκουν σε σφαίρα φαντασίας ή απολύτων εικασιών. Θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες μέρες της ερχόμενης βδομάδας. Όλοι θα ξέρουν έγκαιρα και έγκυρα τι θα γίνει και πώς. Η Κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, μελετώντας όλα τα δεδομένα. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε συνεργασία με το Κράτος.

Ένα αποτέλεσμα που έκανε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και μας επιτρέπει τώρα να συζητάμε για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Επιστροφή σε νέα καθημερινότητα

Αλλά προσοχή! Η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή όχι στη συνήθη καθημερινότητα, αλλά σε μία νέα καθημερινότητα και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό προς όλους και για όλους. Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα χάνουμε, δυστυχώς, και συνανθρώπους μας.

Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης, μέτρα υγιεινής που τηρούμε τώρα, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε για πολύ καιρό και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι η μη τήρηση αυτών των μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή για κανέναν. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε.

Πιθανόν κάπου να χρειάζεται, μέτρα που θα αρθούν, σε δεύτερη φάση να τα ξαναπάρουμε. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής. Το βασικό μέλημα παραμένει σταθερό: η προστασία της υγείας των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής και μόνο.

Φρένο και επιστροφή

Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής. Το βασικό μας μέλημα παραμένει σταθερό, αλλά και αδιαπραγμάτευτο και είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Όπως έγινε και μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση, έγκυρα και υπεύθυνα.

Exit mobile version