Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοιός – Κίνα: Προκαλεί αντιδράσεις το βιβλίο της Fang Fang για την καραντίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοιός – Κίνα: Προκαλεί αντιδράσεις το βιβλίο της Fang Fang για την καραντίνα

Κορονοιός - Κίνα: Η Κινέζα συγγραφέας δέχεται απειλές για το «Ημερολόγιο της Γουχάν».

Κορονοιός – Κίνα: Πάντα βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος φωνές που τολμούν να ορθώνουν το ανάστημά τους, προκειμένου να μεταφέρουν μέσω του έργου τους, εκείνο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ως αλήθεια. Αυτό ακριβώς έκανε και η καταξιωμένη Κινέζα συγγραφέας, Fang Fang, η οποία άρχισε να γράφει ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για την τραγωδία του κοροναιού που ξέσπασε στη χώρα της, συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν, από όπου εμπνεύστηκε τον τίτλο του νέου βιβλίου της για την πανδημία «Το Ημερολόγιο της Γουχάν». Όμως, τώρα που το ημερολόγιο για την καραντίνα θα εκδοθεί σε αρκετές γλώσσες, κάποιοι την κατηγορούν ότι δίνει τροφή σε όλους όσους κατηγορούν την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, που είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο.

Στις σελίδες του άρχισε να καταγράφει τη ζωή στην εν λόγω πόλη, όταν επιβλήθηκε η πρωτοφανής για τα μέχρι τότε δεδομένα, καραντίνα, στις 23 Ιανουαρίου 2020. Έγραψε για τους φόβους και τις ελπίδες των κατοίκων που ήταν σε απομόνωση και περιέγραψε πώς βοηθούσαν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά «έβαλε το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο» αποκαλύπτοντας και άλλα, που έκαναν μια μερίδα συμπατριωτών της να την αποκαλέσουν μέχρι και «προδότρια». «Ένας φίλος μου γιατρός μού είπε: “Στην πραγματικότητα, εμείς οι γιατροί γνωρίζαμε όλοι εδώ και λίγο καιρό ότι υπήρχε μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το αναφέραμε στους ανωτέρους μας, ωστόσο κανένας δεν προειδοποίησε τον κόσμο» έγραψε σε μια καταχώρισή της και ο… ασκός του Αιόλου άνοιξε.

Οι λεκτικές επιθέσεις που δέχεται η Fang Fang και οι απειλές για τη ζωή της

Όταν ο εκδοτικός κολοσσός Harper Collins Press ανακοίνωσε σχέδια για δημοσίευση της αγγλικής έκδοσης του ημερολογίου, χιλιάδες Κινέζοι επιτέθηκαν στον λογαριασμό της Fang Fang στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, υποστηρίζοντας ότι με τα γραφόμενά της «στρώνει το έδαφος» για να συνεχίσουν να ακούγονται συκοφαντίες για τη δήθεν ανευθυνότητα της Κίνας που οδήγησε στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάποιος μάλιστα δεν δίστασε να την κατηγορήσει ότι σκοπός της είναι μόνο να κερδίσει χρήματα από όλο αυτό, υποβάλλοντάς της το ερώτημα: «Για πόσα πούλησες το ημερολόγιο;», ενώ δεν έλειψαν μέχρι και οι απειλές για τη ζωή της(!).

Ο Χου Σιζίν, αρχισυντάκτης των Global Times, έγραψε στο σχόλιό του ότι το ημερολόγιο θα χρησιμοποιηθεί από ξένες πολιτικές δυνάμεις και ότι ο κινεζικός λαός μπορεί να «πληρώσει για τις φήμες που διαδίδει στη Δύση».
Η βραβευμένη στο παρελθόν, με το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Κίνας, συγγραφέας δήλωσε ότι «αν διαβάσουν το βιβλίο μου, θα ανακαλύψουν τα αποτελεσματικά μέτρα που πήρε η Κίνα εναντίον του κορονοϊού» και γνωστοποίησε την απόφασή της να προσφέρει όλα τα έσοδα από το βιβλίο, σε οικογένειες εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του φονικού ιού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις