Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία κορονοϊός: Η γείτονα κρύβει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κορονοϊός: Η γείτονα κρύβει τον πραγματικό αριθμό των θανάτων

Τουρκία κορονοϊός: Για χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκούσε με συνέπεια μια επαμφοτερίζουσα μεταξύ Ανατολής Δύσης πολιτική και κατάφερνε, αν όχι να βγαίνει κερδισμένος, να βγαίνει πάντως αλώβητος από τη διελκυστίνδα. Και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ και με το Ιράν και εναντίον του Ισραήλ και τρεις εισβολές στη Συρία και τσαμπουκάς στην […]

Τουρκία κορονοϊός: Για χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκούσε με συνέπεια μια επαμφοτερίζουσα μεταξύ Ανατολής Δύσης πολιτική και κατάφερνε, αν όχι να βγαίνει κερδισμένος, να βγαίνει πάντως αλώβητος από τη διελκυστίνδα. Και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ και με το Ιράν και εναντίον του Ισραήλ και τρεις εισβολές στη Συρία και τσαμπουκάς στην ΑΟΖ της Κύπρου και εμπλοκή στη Λιβύη, το σχοινί ήρθε και τέντωσε επικίνδυνα. Στη Συρία το παιχνίδι δεν του βγήκε όπως ήθελε, με αποτέλεσμα να έχει να περιμένει μόνο μία μη εξευτελιστική διέξοδο. Και στη Λιβύη όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Προσέκρουσε στο διεθνές εμπάργκο όπλων προς την αφρικανική χώρα και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πάνω από το κακό στο χειρότερο.

Και εκεί που έπαιζε με όλους τους μεγάλους, ήρθε ένας μικρός να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Ο κορονοϊός φαίνεται πως είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσαρέσκειας στη γείτονα. Μια δυσαρέσκεια που άρχισε να φουσκώνει κυρίως με την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας και τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Τότε άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες φωνές αντίθεσης στις πανάκριβες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που εν μέρει προκάλεσαν και το κύμα Σύρων προσφύγων που κατακλύζει τη χώρα.

Τουρκία κορονοϊός: Σφυρίζοντας αδιάφορα

Στην αρχή της παγκόσμιας κρίσης η Τουρκία και η κρατικά ελεγχόμενη προπαγάνδα έκαναν λόγο για μηδενικά κρούσματα. Ακούστηκαν από πολιτικά στόματα και απίστευτες ανοησίες περί τουρκικού γονιδίου, ανθεκτικού στον κορονοϊό και άλλα συναφή λαχανόφυλλα. Και μετά ήρθε η πραγματικότητα να επικαθήσει πάνω στην οίηση. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Έτσι παρόλη την προσεκτικά ενορχηστρωμένη εκστρατεία προπαγάνδας και αποσιώπησης του προεδρικού μεγάρου ορισμένοι γιατροί μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και επιπλήχθησαν. Συνολικά τον Μάρτιο συνελήφθησαν 410 άτομα για «προκλητικές και καταχρηστικές» αναρτήσεις.

Η έρευνα των New York Times

Ωστόσο, τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι New York Times από αρχεία θανάτων στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τον κορονοϊό, από ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Η πόλη κατέγραψε περίπου 2.100 περισσότερους θανάτους από ό,τι αναμενόταν από τις 9 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, με βάση τους εβδομαδιαίους μέσους όρους των δύο τελευταίων ετών, πολύ περισσότεροι από όσα ανέφεραν αξιωματούχοι για ολόκληρη την Τουρκία κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν και όλοι αυτοί οι θάνατοι δεν μπορεί να σχετίζονται άμεσα με τον κορονοϊό, οι αριθμοί δείχνουν ένα εντυπωσιακό άλμα στους θανάτους, που συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, έναν προκαταρκτικό δείκτη που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για την ανίχνευση της εξάπλωσης του ιού και την αξιολόγησή του σε πραγματικό χρόνο.

Αφήνοντας πίσω την Κίνα

Ακόμη και από την επίσημη καταμέτρηση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε περισσότερα από 90.000 μέχρι την Δευτέρα, ανεβάζοντας την Τουρκία πάνω από την Κίνα, με αποτέλεσμα να γίνει η 7η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο. Οι θάνατοι, την ίδια στιγμή, έφτασαν τους 2.140. Οι λοιμώξεις έχουν εξαπλωθεί, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, μεγάλες πόλεις με διεθνείς επιχειρηματικές και τουριστικές συνδέσεις καθώς και σε κεντρικές πόλεις, όπου 6.000 προσκυνητές που επέστρεψαν από την Σαουδική Αραβία, δεν ακολουθούσαν τους κανόνες απομόνωσης.

Δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα εκτεταμένα τεστ. Και όντως πραγματοποιήθηκαν πάνω από 600.000 τεστ. Ωστόσο, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των 5 εβδομάδων μεταξύ 9 Μαρτίου και 12 Απριλίου ήταν περίπου 30% υψηλότεροι από τους ιστορικούς μέσους όρους, σύμφωνα με τους New York Times. Παράλληλα, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη ήταν περίπου 50% υψηλότεροι από τον μέσο όρο. Το σύνολο της Κωνσταντινούπολης βέβαια μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τους θανάτους που συνδέονται άμεσα με τον κορωνοϊό όσο και εκείνους από άλλες αιτίες, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις, που μπορεί να έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι καθώς τα νοσοκομεία φτάνουν στο peak της αντοχής τους και οι άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Ελάχιστα τα δεδομένα που δίνει στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα περιορισμένα μόνο δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και ανακοίνωσε μόνο έναν αριθμό κρουσμάτων σε μεμονωμένες πόλεις μία φορά την 1η Απριλίου. Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων, αντιπροσώπευσε το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού εκείνη την ημέρα. Από την άλλη, το τουρκικό σωματείο γιατρών, μια ανεξάρτητη επαγγελματική ένωση με περίπου 120.000 μέλη, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια, η οποία θα βοηθούσε τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια. Η ένωση υπέβαλλε 22 ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα, τα δημογραφικά στοιχεία των μολυσμένων και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν αρρωστήσει, ωστόσο δεν έχουν λάβει ακόμη απαντήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεχίζει τα άθλια παιχνίδια ο Ερντογάν – Νέα προκλητική απάντηση στην Ελλάδα

Αντιμέτωπος με ένα χάος ο Τραμπ: Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια άνεργοι, διαδηλώσεις

Ξεπέρασαν τις 45.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ- Πάνω από 2.800 θύματα το τελευταίο 24ωρο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις