Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός Ελλάδα: Δεν ορίζονται ακόμη ημερομηνίες άρσης των μέτρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Δεν ορίζονται ακόμη ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Κορονοϊός Ελλάδα: Από την κυβέρνηση διατείνονται ότι χρειάζεται ακόμη υπομονή μέχρις ότου οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως για άρση των μέτρων.

Κορονοϊός Ελλάδα: Βιάζονται πάρα πολλοί να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει εδώ και πέντε εβδομάδες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με δεδομένο ότι η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά και με δεδομένο επίσης ότι τα μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν, είναι λογικό να γίνεται και μια παρόμοια συζήτηση και στην Ελλάδα. Ωστόσο, από την κυβέρνηση διατείνονται ότι χρειάζεται ακόμη υπομονή μέχρις ότου οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως για κάτι τέτοιο. «Αργά και σταθερά» ήταν η φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα όταν τον ρωτήσαμε πότε θα αρθούν τα μέτρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συσκέψεις των επιστημόνων με τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο είναι καθημερινές και ήδη επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο που χρειάζεται όμως μεγάλη εξειδίκευση, μεγάλη προσοχή και αρκετή υπομονή. Οι ημερομηνίες που ακούγονται είναι συγκεκριμένες, ωστόσο κανείς από την κυβέρνηση δεν διακινδυνεύει να ορίσει με σιγουριά κάποια από αυτές. Το μόνο δεδομένο είναι ότι η χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει δειλά-δειλά εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου και σε καμμία περίπτωση νωρίτερα.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Ποιοι κλάδοι θα ενεργοποιηθούν πρώτοι

Επίσης δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι πρώτα θα «ανοίξουν» εκείνοι οι κλάδοι της οικονομίας που μπορούν πιο εύκολα να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να ελέγχουν και τους πελάτες τους. Σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξουν περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις και πάντα με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των εργαζομένων και των πελατών που θα επισκέπτονται τους χώρους των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα είναι οι πρώτοι (ίσως και οι μοναδικοί) που θα πατήσουν το πόδι τους στις σχολικές αίθουσες για να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, με την πρόθεση της κυβέρνησης αυτές να διεξαχθούν το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

 Πυρετός συσκέψεων

Σε έναν μαραθώνιο συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο, αλλά και μια σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του αναμένεται να επιδοθεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της 23 Απριλίου. Στην σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα υγειονομικά μέτρα, τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα χωριστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να συναποφασίσουν την μορφή και το εύρος του οικονομικού πακέτου στήριξης των χωρών μελών τους επόμενους μήνες.

Το… κορονοομόλογο

Η συζήτηση για το «κορονοομόλογο» δεν έχει σταματήσει παρά το πρώτο «πάγωμα» από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, ενώ το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης ζητά το πακέτο του μισού τρισ. Ευρώ, που έχει ήδη ανακοινωθεί, να διπλασιαστεί η και να τριπλασιαστεί άμεσα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύνοδο λόγω της υποδειγματικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ικανοποιήσει έναν διττό στόχο στην επικείμενη σύνοδο: από την μια να διασφαλίσει ότι όλα τα ευρωπαϊκά «οικονομικά εργαλεία» που έχουν ανακοινωθεί θα χρησιμοποιηθούν και από την Ελλάδα ισότιμα, αφετέρου να συμμετάσχει η Ελλάδα επίσης επί ίσοις όροις με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο οικονομικό πακέτο «μαμούθ» που αναμένεται να δρομολογήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η κατανάλωση αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία»

«Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου – Νωρίς να μιλάμε για μπάνια”

Αυξήθηκαν οι νεκροί- Κατέληξε 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις