Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αλκοόλ κορονοϊός: Ο ΠΟΥ συνιστά περιορισμό κατανάλωσης ποτών
PLUS

Αλκοόλ κορονοϊός: Ο ΠΟΥ συνιστά περιορισμό κατανάλωσης ποτών

Αλκοόλ κορονοϊός: «Το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού».

Αλκοόλ κορονοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ κατά την διάρκεια των ημερών του κορονοϊού. Ο λόγος της προειδοποίησης αυτή είναι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εξασθενήσουν την άμυνα του οργανισμού, κάνοντάς τον ακόμα πιο ευάλωτο. Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι: «Το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Παράλληλα, αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων προβλημάτων υγείας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωσή του γενικώς και ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», επισημαίνεται στη σχετική έκθεσή του.

Η επικεφαλής του προγράμματος του ΠΟΥ για το Αλκοόλ και τις Παράνομες Ουσίες στην Ευρώπη, Καρίνα Φερέιρα Μπόρχες σημειώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στη Γηραιά Ήπειρο αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξουν «πάρα πολλά θύματα». «Στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 πρέπει να αναρωτηθούμε τί κινδύνους αναλαμβάνουμε αφήνοντας περιορισμένους στα σπίτια τους ανθρώπους με μια ουσία που είναι επιβλαβής τόσο αναφορικά με την υγεία τους όσο και με τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους έναντι των άλλων, περιλαμβανομένης της βίας», προσθέτει.

Η μέγιστη ποσότητα αλκοόλ την εβδομάδα

Οι οδηγίες των αρμόδιων Αρχών στη Βρετανία προς άνδρες και γυναίκες υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 140 ml την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει κάπου έξι μέτρια ποτήρια κρασιού ή τρία λίτρα μπύρας. Το αλκοόλ ευθύνεται παγκοσμίως για περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως, το ένα τρίτο εξ’ αυτών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ο φόβος και η παραπληροφόρηση δημιούργησαν έναν επικίνδυνο μύθο ότι η κατανάλωση ποτών υψηλού αλκοολικού τίτλου μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό της Covid-19. Δεν ισχύει αυτό. Η κατανάλωση αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (αιθανόλη), ιδιαίτερα αν έχει νοθευτεί με μεθανόλη, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, περιλαμβανομένου του θανάτου», επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ

«Απέχετε από το αλκοόλ για να παραμένετε άγρυπνοι. Να ενεργείτε γρήγορα και να λαμβάνετε με καθαρό κεφάλι αποφάσεις για τους εαυτούς και τους άλλους στις οικογένειες και τις κοινότητές σας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Καρίνα Φερέιρα Μπόρχες. Και παρέθεσε ορισμένες συμβουλές βάσει των συστάσεων του ΠΟΥ:

– Αποφεύγετε γενικώς το αλκοόλ
– Μην καταφεύγετε στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε το άγχος ή μια συναισθηματική φόρτιση
– Μην αναμειγνύετε ποτέ αλκοόλ με φάρμακα
– Αποφεύγετε τη χρήση του αλκοόλ ως υποκατάστατου του καπνίσματος
– Και το σημαντικότερο: ζητήστε βοήθεια όταν είναι αναγκαίο

Δείτε ακόμα

Covid – 19: Πιο επικίνδυνα τα χαρτονομίσματα από τα κέρματα για την μετάδοση του ιού

Κορονοϊός: ”Tips” για καλή άμυνα και γερό ανοσοποιητικό

NASA: Ένα μαγευτικό «ταξίδι» στον πλανήτη Άρη

Απώλεια μνήμης: O Candida albicans που απειλεί το μυαλό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις