Αθήνα

°C

Κυριακή

16

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 800 ευρώ εργαζόμενοι: Νέοι δικαιούχοι, ποιοι θα πάρουν το επίδομα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

800 ευρώ εργαζόμενοι: Νέοι δικαιούχοι, ποιοι θα πάρουν το επίδομα

800 ευρώ εργαζόμενοι: Άλλοι 160.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ με υπουργική απόφαση.

800 ευρώ εργαζόμενοι: Περίπου 160.000 μη μισθωτούς, θα καλύψει η «ομπρέλα» των 800 ευρώ, σύμφωνα με την Απόφαση που αναμένεται εντός της ημέρας.Προϋπόθεση για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης είναι να μην έχουν πάρει επίδομα τακτικής ανεργίας μέσα στο πρώτο 4μηνο του έτους.

Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη, σε σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δικαιούχοι των 800 ευρώ καθίστανται επίσης οι:

Λατόμοι
Ασβεστοποιοί

Δασεργάτες
Ρητινοσυλλέκτες

Καπνεργάτες
Αγγειοπλάστες

Κεραμοποιοί
Πλινθοποιοί

Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών
Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματίων

Ηθοποιοί
Υποδηματεργάτες

Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου

Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου

Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων
Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.)

Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου

Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α.
Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας

Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη στις 31.12.2019 (εργαζόμενοι που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην δίμηνη επέκταση τακτικής ανεργίας και ανέμεναν τον Μάρτιο του 2020 να προσληφθούν και να απασχοληθούν στον τουριστικό κλάδο)
Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ

Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ
Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής

Στην πρώτη πληρωμή που ολοκληρώθηκε την Μ. Πέμπτη πληρώθηκαν τα 800 ευρώ σε 686.010 δικαιούχους. Στην “Εργάνη¨ έχουν δηλωθεί σε αναστολή πάνω από 866.000 εργαζόμενοι, ενώ 781.000 έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή των 800 ευρώ είναι 27-30 Απριλίου, ενώ η τρίτη και τελευταία καταβολή του πρώτου πακέτου αναμένεται 5-10 Μαΐου.

Μακροχρόνια άνεργοι

Έως τις αρχές Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν και τα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δικαιούχοι της νέας επιδότησης είναι – όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr – μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου (συμπλήρωσαν δηλαδή 12 μήνες και πάνω στο μητρώο) από 1/4/2019 και μετά και διατηρούν την ιδιότητα αυτή μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης).

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται μετά από έλεγχο στο Μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, εφόσον διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι άνεργοι θα κληθούν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον ψηφιακό κόμβο του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο του μέτρου, επιδοτούνται οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι πέρασαν το κατώφλι της μακροχρόνια ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, από 1η Απριλίου 2019 και μετά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις