Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / «Σύνδρομο της εντατικής»: Ποιούς αφορά και ποια τα συμπτώματα
PLUS

«Σύνδρομο της εντατικής»: Ποιούς αφορά και ποια τα συμπτώματα

«Σύνδρομο της εντατικής»: Επτά στους δέκα που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ υποφέρουν από το «σύνδρομο της εντατικής».

«Σύνδρομο της εντατικής»: Το 70% των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υποφέρουν από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση και άγχος, ένα χρόνο αφότου λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στους Times του Λονδίνου.

Επτά στους δέκα που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ υποφέρουν από το «σύνδρομο της εντατικής», όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης Ολλανδών που ξεκίνησε πέρσι. Αν και η μελέτη δεν συμπεριέλαβε τους ασθενείς με COVID-19 – αφού όταν ξεκίνησε η έρευνα δεν υπήρχε ο ιός- πιθανότατα τους αφορά, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Σύνδρομο της εντατικής» – Συμπτώματα

Η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως κόπωση, αδυναμία, άγχος, προβλήματα μνήμης, δυσκολία επίλυσης προβλημάτων ή δυσκολία συγκέντρωσης ακόμη και σε μία συνομιλία.

Τα πρώτα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Critical Care», βασίστηκαν σε στοιχεία 2.000 ασθενών, τους οποίους παρακολούθησαν οι γιατροί επί ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Τι ισχύει για τους ασθενείς του COVID-19

Οι Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους πιθανόν ισχύουν για ασθενείς που νοσούν σοβαρά και μπορεί να περάσουν εβδομάδες στο νοσοκομείο για να αναρρώσουν. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται λίγες ώρες αφότου έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πέρασε τρεις νύχτες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Περίπου 6.000 ασθενείς έχουν δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή στην έρευνα. Άλλοι 6.000 θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση, μερικοί από τους οποίους θα έχουν νοσήσει από COVID-19. Ο επικεφαλής της έρευνας, Μαρκ βαν ντεν Μπόγκαρντ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι ασθενείς με κοροναϊό θα έχουν παρόμοια συμπτώματα λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που αναγκάστηκαν να περάσουν στην εντατική.

Δείτε ακόμα

Ρεκόρ: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πλάσμα της γης

Η σωστή απολύμανση του σπιτιού μας που κρατάει για μέρες

Στέγνωμα χεριών: Ο σωστός τρόπος για την απομάκρυνση των μικροβίων

Covid – 19: Πόσο διαρκεί ο ιός στα χαρτονομίσματα και τι πρέπει να απολυμαίνουμε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις