Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Επιφάνειες κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το σπίτι και τι πρέπει να προσέχουμε
PLUS

Επιφάνειες κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το σπίτι και τι πρέπει να προσέχουμε

Επιφάνειες κορωνοϊός: Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα.

Επιφάνειες κορωνοϊός: Ένας οδηγός για τον καθαρισμό και την απολύμανση των νοικοκυριών, όπου διαμένουν άτομα που πιθανώς έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ή ασθενείς που έχουν ήδη τη νόσο COVID-19 είναι ίσως από τα πιο απαραίτητα πράγματα που χρειαζόμαστε τις μέρες αυτές. Αποσκοπεί στον περιορισμό του πόσο μπορεί να μείνει ζωντανός ο κορονοϊός στις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα.

Τέτοιες είναι τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες κ.α. Αυτό πρέπει να γίνεται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια. Οι ετικέτες στα καθαριστικά παρέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του κάθε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την χρήση του.

Τι κάνουμε όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια στις κοινές περιοχές οικιακής χρήσης (π.χ. τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες).  Όσο το δυνατόν περισσότερο, ένας άρρωστος πρέπει να παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι. Ο φροντιστής του ασθενούς μπορεί να του παρέχει προσωπικά είδη καθαρισμού για το δωμάτιο και το μπάνιο. Τέτοια είδη είναι χαρτοπετσέτες, καθαριστικά και απολυμαντικά.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μπάνιο/τουαλέτα, τότε το μπάνιο θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση από έναν ασθενή με COVID-19. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο φροντιστής πρέπει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τη χρήση του χώρου από έναν άρρωστο, προτού εισέλθει για να καθαρίσει και να απολυμάνει τις επιφάνειες.

Πώς καθαρίζουμε 

– Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες. Τα γάντια πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε καθαρισμό. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια πολλών χρήσεων, τότε αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών με σκοπό την απολύμανση από το κορονοϊό και να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.

– Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι του ιού, μόνο όταν αραιώνεται σωστά.

Δείτε ακόμα

Ζώδια και φιλί: Ποια δεν… «το’ χουν» και ποιοι τύποι ταιριάζουν 100%

Ειδικοί προτείνουν πώς να φτιάξετε ένα γρήγορο απολυμαντικό για το σπίτι

Εξαντλητικός βήχας; Πώς να τον καταπραΰνετε με 2 φυσικούς τρόπους

Πώς να φτιάξεις τα ακουστικά του κινητού σου που μόλις χάλασαν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις