Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Άσκηση στο σπίτι – κορωνοϊός: Πόσα ώρα την ημέρα πρέπει να γυμναζόμαστε
PLUS

Άσκηση στο σπίτι – κορωνοϊός: Πόσα ώρα την ημέρα πρέπει να γυμναζόμαστε

Άσκηση στο σπίτι - κορωνοϊός: Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Άσκηση στο σπίτι – κορωνοϊός: Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες, κάθε είδους που υποστηρίζουν ότι η ήπια, χρόνια και συστηματική άσκηση ωφελεί πραγματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ παράλληλα βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα εμβόλια. Για παράδειγμα, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ενεργοί υφίστανται σημαντικά λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ανά έτος σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τρεις κύριες γραμμές άμυνας. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας καθενός από αυτά. Η πρώτη γραμμή άμυνας αποτελείται από φυσικούς φραγμούς, όπως το δέρμα, το οποίο εμποδίζει τους παθογόνους παράγοντες να εισέρχονται στο σώμα.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας αποτελείται από την «έμφυτη» ανοσία, η οποία αποτελείται κυρίως από κύτταρα όπως τα ουδετερόφιλα που είναι τα πρώτα ανοσοκύτταρα που ανταποκρίνονται στις μολύνσεις. Η τρίτη γραμμή άμυνας είναι η «επίκτητη» ανοσία, η οποία αποτελείται κυρίως από κύτταρα που ονομάζονται Τ και Β λεμφοκύτταρα. Η άσκηση έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο και στις τρεις αυτές γραμμές άμυνας, εμποδίζοντας και αποκρούοντας τους ιούς, ανάμεσά τους φυσικά και τον κορωνοϊό.

Η ιδανική ώρα άσκησης

Μάλιστα, για να δοκιμάσουν την ανοσολογική λειτουργία, πολλές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει εμβόλια. Τα εμβόλια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δούμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ελέγχουν τη συνδυασμένη ικανότητα πολλών διαφορετικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να συντονίζουν και να παράγουν αντισώματα. Η έρευνα χορήγησης εμβολίων μετά από παρατεταμένη άσκηση ακόμη και μετά από τρέξιμο μαραθωνίου έδειξε ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων δεν καταστέλλονται.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ασκείστε. Η τακτική μέτρια ένταση αερόβιας άσκησης – όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ – είναι ευεργετική για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Θα πρέπει να επιδιώξετε να κάνετε περίπου 150 λεπτά από αυτούς τους τύπους άσκησης την εβδομάδα ή περίπου 20’ ημερησίως. Η πιο έντονη αερόβια άσκηση -όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία – είναι επίσης ωφέλιμη για την ανοσολογική λειτουργία, ενώ και η εκγύμναση με βάρη έχει επίσης οφέλη. Μία ώρα γυμναστική έξι ημέρες την εβδομάδα, θα σας θωρακίσει απέναντι στον κορωνοϊο, αν φυσικά παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κοιμάστε καλά και διατρέφεστε σωστά.

Δείτε ακόμα

Η σωστή απολύμανση του σπιτιού μας που κρατάει για μέρες

Νηστίσιμο πρωινό: Ιδέες για χορταστικό γεύμα όταν ξυπνάτε

Τα οφέλη των αυγών και η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε το Πάσχα

Κορονοϊός: Τα πράγματα που απαιτούν καθημερινή απολύμανση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις