Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασίλης Σπανάκης: Ερώτηση για τη χρήση γονικής άδειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Σπανάκης: Ερώτηση για τη χρήση γονικής άδειας

Βασίλης Σπανάκης: Τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της γονικής άδειας, αντί της κανονικής, οι εργαζόμενοι γονείς που λαμβάνουν την άδεια ειδικού σκοπού, ζητάει ο Βουλευτής

Βασίλης Σπανάκης: Τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της γονικής άδειας, αντί της κανονικής, οι εργαζόμενοι γονείς που λαμβάνουν την άδεια ειδικού σκοπού, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και Εργασίας Ι. Βρούτση. «Ο σκοπός της άδειας ειδικού σκοπού είναι η επίβλεψη και η φροντίδα των παιδιών, τα οποία παραμένουν στο σπίτι τους λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολικών δομών, που κρίθηκε αναγκαία για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID -19» αναφέρει ο κ. Σπανάκης και σημειώνει ότι ο εργαζόμενος γονέας που τη λαμβάνει «υποχρεούται να καταναλώσει και μέρος της κανονικής του άδειας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα  καθώς στη σχετική ΠΝΠ προβλέπεται ότι για κάθε τέσσερις (4) ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, η μία (1) θα χορηγείται από την κανονική άδεια του εργαζομένου».

Ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα τη Αθήνας επισημαίνει ότι «για τους γονείς έχει θεσμοθετηθεί η άδεια σχολικής επίβλεψης (γονική) τόσο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, όσο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Με δεδομένο ότι με κλειστά τα σχολεία η εν λόγω άδεια δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ληφθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί της κανονικής άδειας για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού». Παράλληλα τονίζει τη σημασία της κανονικής άδειας η οποία «εξυπηρετεί την ψυχική ανασυγκρότηση των εργαζομένων και των οικογενειών τους και είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της φυσικής και ηθικής τους υγείας. Ειδικά κατά την χρονική περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, η κανονική άδεια θα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι οι πολίτες θα χρειαστούν ψυχικά αποθέματα δυνάμεων».

Βασίλης Σπανάκης: Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Ο σκοπός της άδειας ειδικού σκοπού είναι η επίβλεψη και η φροντίδα των παιδιών, τα οποία παραμένουν στο σπίτι τους λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολικών δομών, που κρίθηκε αναγκαία για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID -19. Η άδεια ειδικού σκοπού δίνεται σε έναν από τους δύο εργαζομένους γονείς ο οποίος, σύμφωνα με την από 11-03-2020 ΠΝΠ, υποχρεούται να καταναλώσει και μέρος της κανονικής του άδειας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι για κάθε τέσσερις (4) ημέρες άδειας ειδικού σκοπού, η μία (1) θα χορηγείται από την κανονική άδεια του εργαζομένου.

Κεκτημένο δικαίωμα

Η κανονική άδεια αποτελεί ένα παγιωμένο και κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο εξυπηρετεί την ψυχική ανασυγκρότηση των ίδιων και των οικογενειών τους και είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της φυσικής και ηθικής τους υγείας. Ειδικά κατά την χρονική περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, η κανονική άδεια θα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι οι πολίτες θα χρειαστούν ψυχικά αποθέματα δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι για τους γονείς έχει θεσμοθετηθεί η άδεια σχολικής επίβλεψης (γονική) τόσο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (ν. 1483/1984, άρθρο 9), όσο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου (παρ. 6 και 7 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. 3528/2007, ΔΙΔ//2007). Με δεδομένο ότι με κλειστά τα σχολεία η εν λόγω άδεια δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ληφθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί της κανονικής άδειας για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού.

Η ερώτηση

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) να κάνουν χρήση της άδειας σχολικής επίβλεψης αντί της κανονικής τους άδειας, ως προς τη συμμετοχή τους στην άδεια ειδικού σκοπού;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θετικός στον ιό και ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος, Τζορτζ Στεφανόπουλος

Η ελληνική οικονομία, μετά τον κορονοϊό

Τέλος από την ΕΡΤ η Όλγα Τρέμη

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις