Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορωνοϊός μάσκες: Πόσο καιρό επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα
PLUS

Κορωνοϊός μάσκες: Πόσο καιρό επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα

Κορωνοϊός μάσκες: Τα καλά νέα είναι ότι εξολοθρεύεται από το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό, τα οικιακά απολυμαντικά και τη χλωρίνη.

Κορωνοϊός μάσκες: Οι χαμηλές και οι μέτριες θερμοκρασίες και υγρασίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επιβίωση του κορωνοϊού στα άψυχα αντικείμενα, γεγονός που τον καθιστά πολύ επικίνδυνο, εκτιμούν οι ερευνητές. Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιο ανθεκτικός στη θερμοκρασία και την υγρασία απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Νέα πειράματα αποκαλύπτουν ότι μπορεί να επιζεί για μέρες πάνω σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται οι προστατευτικές χειρουργικές μάσκες και τα χαρτονομίσματα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Τα καλά νέα όμως είναι ότι όντως εξολοθρεύεται από το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό, τα οικιακά απολυμαντικά και τη χλωρίνη, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU).

Πότε παύει να είναι ανιχνεύσιμος

Ο κορωνοϊός απεδείχθη πολύ σταθερός (ανθεκτικός) στις χαμηλές θερμοκρασίες (στους 4 βαθμούς Κελσίου). Ωστόσο στην ακραία ζέστη (στους 70 βαθμούς Κελσίου) καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά. Στην πολύ πιο φυσιολογική θερμοκρασία των 22οC και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς, ο κορωνοϊός επιβίωνε ανέτως επί ημέρες. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορωνοϊός έπαυε να είναι ανιχνεύσιμος:

– Έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλα
– Την 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα
– Την 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα
– Την 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι

Δείτε ακόμα

Ο ΠΟΥ παίρνει (ξανά) θέση για τις μάσκες – Να φοράμε τελικά ή όχι;

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την ορθή χρήση της χειρουργικής μάσκας

Covid – 19: Τα δύο πιθανά συμπτώματα που επιβεβαιώνουν ότι κάποιος νοσεί

Σεξ & κορονοϊός: Μπορείς να κάνεις ή όχι;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις