Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσερνόμπιλ τώρα: Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση
ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ τώρα: Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση

Τσερνόμπιλ τώρα: Εντός των κανονικών επιπέδων τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κίεβο και την περιοχή.

Τσερνόμπιλ τώρα: Για τρίτη ημέρα καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, η φωτιά εκτείνονταν το απόγευμα σε 350 στρέμματα από 100 στρέμματα το πρωί. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, δύο ελικόπτερα Mi-8 και ένα αεροσκάφος An-32P έχουν εμπλακεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν ριφθεί στη φωτιά 72 τόνοι νερού. Πρόσθετες δυνάμεις έκτακτης ανάγκης από την περιοχή Zhitomir της Ουκρανίας στάλθηκαν στην περιοχή.

Η ουκρανική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών διαβεβαιώνει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κίεβο και την περιοχή γύρω του βρίσκονται εντός των κανονικών επιπέδων. Η ραδιενέργεια στο Κίεβο είναι 0,013 microroentgen/ώρα, ενώ στην περιοχή του Κιέβου είναι 0,011 microroentgen/ώρα. Το αποδεκτό επίπεδο είναι 0,05 microroentgen/ώρα. Στο μεταξύ, η αστυνομία του Κιέβου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον υπαίτιο της πυρκαγιάς: Έναν 27χρονο που έκαιγε σκουπίδια και ξερόχορτα.

Το πυρηνικό δυστύχημα το 1986

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Δείτε ακόμα

Φινλανδία: Τεστ αντισωμάτων και αυστηρότατοι έλεγχοι στα σύνορα

Αμφιλεγόμενο… μέτρο: Δήμαρχος σκάβει τάφους για να τρομάξει τους κατοίκους

Νέο αρνητικό ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο – Πότε προβλέπουν οι επιστήμονες την κορύφωση

ΠΟΥ: «Μην χαλαρώνετε τα μέτρα προστασίας»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις