Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αλλαγή μόνιμης κατοικίας: “Μπλόκο” από τη Πολιτική Προστασία στους πονηρούς
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή μόνιμης κατοικίας: “Μπλόκο” από τη Πολιτική Προστασία στους πονηρούς

Αλλαγή μόνιμης κατοικίας: Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι υπηρεσίες της Αρχής σταμάτησαν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας,

Αλλαγή μόνιμης κατοικίας: Μπλόκο στους… πονηρούς, στους δύσκολους, όσο και κρίσιμους καιρούς του κορονοϊού και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όπου “πονηροί”, εκείνοι, που με μόνο κίνητρο την έξοδο του Πάσχα, σπεύδουν εδώ και αρκετές ημέρες στις Εφορίες και επιχειρούν να αλλάξουν τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους για να τους επιτραπεί, προφανώς, να ταξιδέψουν “στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους” τις ημέρες του Πάσχα, που για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, το Πάσχα θα γιορτασθεί λόγω του εφιάλτη “κεκλεισμένων των θυρών”.

Ενώ, μεταξύ όσων έχουν δηλώσει τελευταία αλλαγή της μόνιμης κατοικίας τους σαφώς θα υπάρχουν και ειλικρινείς δηλώσεις -οπότε δεν θα μπορούν σαφώς να πηγαινοέρχονται αφού επιτρέπεται άπαξ η μετάβαση από ένα μέρος στον μόνιμο τόπο κατοικίας- με δεδομένο ότι δημιουργήθηκαν υποψίες, πήρε θέση και ο Υφυπουργός της Πολιτικής Προστασίας, στη διάρκεια της κοινής ενημέρωσης με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. “Θα ήθελα να διευκρινίσω”, τόνισε ο υφυπουργός “ότι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού, δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις Δ.Ο.Υ.

Θα οριστούν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά

“Με νεότερη απόφαση”, συνέχισε, “θα οριστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αιτήματος αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας και αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.Η απόφαση ισχύει για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου,(σ.σ. χθες) και μέχρι την λήξη των έκτακτων μέτρων για την απαγόρευση κυκλοφορίας”. Υπενθυμίζεται ότι με τη νεότερη απόφαση τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού παρατάθηκαν ήδη μέχρι τις 27 Απριλίου και όταν λήξει και αυτή η χρονική περίοδος, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα έχουν παρατεθεί ως τότε από τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του.

Ήδη από την περασμένη  Παρασκευή, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της Αρχής σταμάτησαν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος μεταβολής μόνιμης κατοικίας από τους φορολογούμενους.

“Φρένο” σε όσους τυχόν μεθοδεύουν έξοδο

Η απόφαση ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της ΑΑΔΕ   να βάλει «φρένο» σε όσους μεθοδεύουν να μετακινηθούν το Πάσχα παρά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και αυτό, όπως έγινε γνωστό,  γιατί παρατηρήθηκαν φαινόμενα ορισμένων επιτήδειων, που σκαρφίστηκαν την ιδέα να αλλάξουν μέσω λογιστών ή taxisnet τον τόπο μόνιμης διαμονής τους, ενόψει Πάσχα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από την πλευρά του, sε συνeντεύξεις του, έχει  αφήσει ανοιχτό το ενδεxόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα, ενώ έχει επιβεβαιώσει ότι εξετάζεται και ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων.

Αυστηροποίηση για τους μη συνεπείς

Τα μέτρα που θα παρθούν αν χρειαστεί θα προβλέπουν αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, καθώς έχει παρατηρηθεί από τα SMS, ότι κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα, κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση. “Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα”, έχει επισημάνει, επίσης,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις