Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός Ελλάδα: Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου

Κορονοϊός Ελλάδα: Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν μια σειρά από παρεμβάσεις ενισχυτικού χαρακτήρα στην οικονομία για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Κορονοϊός Ελλάδα: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας στην οικονομία καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση και ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει ακριβώς σε αυτό. Με γνώμονα τις άμεσες αποφάσεις και τον καλό σχεδιασμό που έγινε σε επίπεδο περιοριστικών μέτρων στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν μια σειρά από παρεμβάσεις ενισχυτικού χαρακτήρα στην οικονομία για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες αμέσως μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας. Σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς, τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα βάζουν σε «καραντίνα» τουλάχιστον 900 χιλιάδες επιχειρήσεις και αν ακολουθήσει και άλλη δέσμη μέτρων (πράγμα πολύ πιθανό), τότε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκονται σε φάση «καραντίνας», που μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες.

Τα σενάρια που εξετάζει αυτήν την στιγμή το οικονομικό επιτελείο στηρίζονται σε άσχημα και σε λιγότερο άσχημα στοιχεία για την ύφεση, που όλοι την τοποθετούν μεταξύ του 5 και 10%. Όλες οι οικονομίες της Ευρώπης ανάμεσά τους και η ελληνική αναμένουν τις αποφάσεις του προσεχούς Γιούρογκρουπ για την έκδοση του ευρωομολόγου. Οι χώρες που ζητούν την έκδοση αυτού του οικονομικού εργαλείου εκτιμούν ότι η πίεση που θα ασκηθεί σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο θα κάμψει τελικά την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της, που μέχρι στιγμής τηρούν αρνητική στάση.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Ενίσχυση της ρευστότητας

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι ανεξάρτητα με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής για να ενισχυθεί η ρευστότητα θα πρέπει εκτός από τα χρήματα που θα βγουν από τα κρατικά ταμεία να αξιοποιήσουν όσα κεφάλαια έρθουν από τα Κοινοτικά Ταμεία, τα κοινοτικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δάνεια που θα λάβει από την ΕΚΤ για την χορήγηση φθηνών δανείων σε όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίε .Επιπλέον, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα δοθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, και από την επιστρεπτέα προκαταβολή που αποφασίστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης της αγοράς είναι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στο τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ και ο προγραμματισμός προβλέπει να δοθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στον τουριστικό κλάδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυστηροποίηση των ποινών περιορισμού της κυκλοφορίας

“Υψηλό ηθικό”: Ο «σεμνός ΥΠΕάρχης» περιγράφει την επίσκεψη Τσιόδρα στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Πέθανε γυναίκα από την Καστοριά – Ο όγδοος θάνατος στην περιοχή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις