Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

07

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοϊός αυτοκίνητο: Πόσες ημέρες «ζει» και πώς θα κάνετε απολύμανση
PLUS

Κορονοϊός αυτοκίνητο: Πόσες ημέρες «ζει» και πώς θα κάνετε απολύμανση

Κορονοϊός αυτοκίνητο: Ο κορωνοϊός είναι βιώσιμος έως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό.

Κορονοϊός αυτοκίνητο: Μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν πιο σχολαστικά όλες τις επιφάνειες, καθώς οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός μπορεί να ζει για ώρες πάνω σε μία επιφάνεια. Γι αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι εξαφανίζουν από τα σούπερ μάρκετ τα αντισηπτικά μαντιλάκια και τα παρεμφερή προϊόντα. Όμως, τι ισχύει για το αυτοκίνητο; Είναι επικίνδυνο και πόσες ώρες μπορεί να «ζήσει» μέσα στο αυτοκίνητο ο κορονοϊός; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός ζει στον αέρα και στις επιφάνειες μεταξύ αρκετών ωρών και αρκετών ημερών. Άρα, και το αυτοκίνητό μας χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα στο εσωτερικό του. Ο κορωνοϊός είναι βιώσιμος έως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό.

Σύμφωνα με μελέτη, ο κορονοϊός είναι επίσης ανιχνεύσιμος στον αέρα για τρεις ώρες. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες ο κορωνοϊός ο οποίος μπορεί να επιζήσει σε πλαστικό για 72 ώρες, ακούγεται πραγματικά τρομακτικό. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι η ποσότητα του ιού που παραμένει πάνω στο πλαστικό. Είναι λιγότερο από το 0,1% του αρχικού υλικού του ιού. Η μόλυνση είναι θεωρητικά δυνατή αλλά είναι απίθανη στα επίπεδα που απομένουν μετά από μερικές ημέρες και οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό!

Πώς θα απολυμάνετε το αυτοκίνητο

Στο αυτοκίνητό μας υπάρχουν εκατοντάδες πλαστικά μέρη τα οποία μπορεί να ακουμπήσει ο οδηγός ή οι επιβάτες και σίγουρα ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει μετά από κάθε μετακίνηση να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός με την καθαριότητα της καμπίνας επιβατών αλλά και τα πλαστικά μέρη με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Δείτε παρακάτω έναν κατάλογο με πλαστικά μέρη στα οποία είναι πιθανό να υπάρχει ο κορωνοϊός και χρειάζονται απολύμανση ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Τα πλαστικά μέρη που χρειάζονται επιμελή καθαριότητα είναι:
Χειρολαβές στις πόρτες.
Διακόπτες φώτων, φλας, alarm και καθαριστήρων που συνήθως βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.
Οι διακόπτες του Cruise Control
Χειρόφρενο
Επιλογέας ταχυτήτων
Διακόπτες κλιματισμού.
Διακόπτες για τον εσωτερικό φωτισμό του οχήματος.
Εσωτερικές χειρολαβές ή θέσεις στήριξης κρεμάστρας.
Πλαστική θήκη για γυαλιά.
Σκιάδια ήλιου.

Οθόνη αφής που συνήθως περιλαμβάνει τις λειτουργίες του ηχοσυστήματος, του GPS, και άλλων λειτουργιών.
Ζώνη ασφαλείας και ο διακόπτης απελευθέρωσής της από το σημείο στήριξης.
Αναπτήρας.
Τασάκι.
Ντουλαπάκια και άλλοι χώροι αποθήκευσης.
Αεραγωγοί.
Διακόπτες ρύθμισης ρολογιού ή του trip computer.
Προσοχή με τις τάπες ασφάλισης και προστασίας στο ρεζερβουάρ.
Καθαριστήρες.

Ολόκληρο το επάνω μέρος του ταμπλό.
Καθίσματα
Διακόπτες ρύθμισης πλάτης ή ύψους.
Διακόπτης ρύθμισης τιμονιού.
Διακόπτες ανοίγματος από την καμπίνα επιβατών των κλειδαριών, ανεφοδιασμού καυσίμων, ανοίγματος του καπό, παραθύρων, ροοστάτη έντασης φωτισμού, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ESP, αλλαγής προγράμματος οδήγησης (αν υπάρχει).
Το κλειδί εκκίνησης του κινητήρα ή κάρτα εισόδου και εξόδου.
Το χειριστήριο εισόδου και εξόδου από το γκαράζ του σπιτιού μας.
Τα λοιπά κλειδιά που αφήνουμε στο αυτοκίνητο.
Οι πιστωτικές κάρτες και κάρτες ανάληψης μετρητών ή κάρτες πόντων από πρατήρια υγρών καυσίμων.
Επίσης χρειάζεται πολύ προσοχή αν ελέγξουμε ή συμπληρώσουμε αέρα στα ελαστικά του οχήματός μας καθώς οι τάπες των βαλβίδων είναι πλαστικές.

Ποια καθαριστικά πρέπει να χρησιμοποιείτε

Ένα ακόμη μέρος που θα χρειαστεί απολύμανση είναι εκείνος που θα τοποθετηθούν τα ψώνια από το Super Market. Ειδικότερα αν ο οδηγός επιλέξει το χώρο αποσκευών τότε καλό θα ήταν μετά από την μεταφορά των προϊόντων στο σπίτι να καθαρίζει σχολαστικά το πορτ-μπαγκάζ. Τώρα σε περίπτωση που επιλέξει να μεταφέρει τα ψώνια στην καμπίνα επιβατών τότε η απολύμανση πρέπει να γίνει αμέσως καθώς οι πλαστικές σακούλες μπορεί να έχουν μεταφέρει τον ιό στην καμπίνα επιβατών και ο οδηγός πρέπει να καθαρίσει άμεσα…

Η καθαριότητα των επιφανειών με απολυμαντικό ή σαπούνι είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά χρειάζεται μέτρο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου καθώς μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα από την διατήρηση νερού στα καθίσματα ή στις ταπετσαρίες.

Ο οργανισμός Consumer Reports, για παράδειγμα, συμβουλεύει τη χρήση ορισμένων προϊόντων καθαρισμού που έχετε ήδη στο σπίτι. Διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70%όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%)είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και δεν θα βλάψουν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου σας. Άλλωστε αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι υπεργολάβοι τους για την απολύμανση εξαρτημάτων.

Για να είστε ακόμα πιο ήσυχοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσετε τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και αποφύγετε την απορρόφησή του. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επηρεάσει ούτε το δέρμα ούτε τη δερματίνη όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό: έτσι λοιπόν μην τρίβετε έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με δέρμα.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο πιθανότατα θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.
Επίσης τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμώνιο μην τα χρησιμοποιήσετε σε οθόνες αφής στο αυτοκίνητο καθώς το πιο πιθανό είναι να μην λειτουργήσει η αφή τους.

Παράλληλα τα πανιά μικροϊνών είναι ιδανικά ως μέσο για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών και για όλες τις μεθόδους καθαρισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις