Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκροί ανήλικοι από κορoνοϊό: Πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί ανήλικοι από κορoνοϊό: Πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ

Νεκροί ανήλικοι από κορoνοϊό: Την ίδια στιγμή τα κρούσματα και τα θύματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και ο ΠΟΥ κρούει το κώδωνα του κινδύνου

Νεκροί ανήλικοι από κορoνοϊό: Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ, κοντά σε περιοχή του Λος Άντζελες. Οι υγειονομικές Αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ. Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια. Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Κατά ειδικούς, ο κορωνοϊός σπανίως παίρνει βαριά μορφή όταν προσβάλλει παιδιά. Ελάχιστα είναι τα θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Δεκέμβριο. Η ασθένεια COVID-19 «δεν κάνει καμία διάκριση ηλικίας, φυλής ή επιπέδου πλούτου» και «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη μας δείχνει πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας, η Μπάρμπαρα Φερέρ. «Δεν θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε την καμπύλη παρά μόνο αν οι πάντες πάρουν σοβαρά την εντολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τηρήσουν τις εντολές για απομόνωση και καραντίνα», επέμεινε η ίδια.

674 νεκροί

Οι Αρχές έθεσαν το Λος Άντζελες και το σύνολο της πολιτείας της Καλιφόρνιας υπό περιορισμό, δίνοντας εντολή να ανασταλούν όλες οι «μη απολύτως απαραίτητες» δραστηριότητες και να αποφεύγονται όσο περισσότερο είναι δυνατόν οι μετακινήσεις. «Τις τελευταίες 48 ώρες, καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα» μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες. Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή αυτή αυξήθηκε έτσι σε 662, μόλις 10 εκ των οποίων είναι νέοι κάτω των 18 ετών. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε 119 εισαγωγές σε νοσοκομεία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους στην κομητεία. Συνολικά, οι ΗΠΑ καταγράφουν 775 θανάτους και 54.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Τραμπ: Πιο πολλά θα είναι τα θύματα από κατάθλιψη παρά από τoν ιό

«Μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω της γρίπης. Αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους ανθρώπους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή μια κατάθλιψη» δήλωσε o Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News, κάνοντας λόγο για μια πιθανότητα «χιλιάδων αυτοκτονιών». «Πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι» πρόσθεσε. Όπως είπε θα ήθελε πολύ να δει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών), που πέφτει φέτος στις 12 Απριλίου.

«Μπορείς να καταστρέψεις μια χώρα, κλείνοντας την με αυτό τον τρόπο» είπε και τόνισε πως θα επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα τις επιπτώσεις των μέτρων αυστηρού περιορισμού που έχουν επιβληθεί για 15 μέρες.

Ραγδαία η εξάπλωση του ιού

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα και τα θύματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και ο ΠΟΥ κρούει το κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι εν δυνάμει το νέο επίκεντρο της επιδημίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ΗΠΑ, λέγοντας πως παρατηρεί «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Όταν ερωτήθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις απάντησε: «Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις