Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος: Στις Καστανιές το πυροσβεστικό άρμα «Δαυίδ»
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Στις Καστανιές το πυροσβεστικό άρμα «Δαυίδ»

Έβρος: Αποτρέπει τις προσπάθειες παράνομων μεταναστών να προσεγγίσουν τον φράκτη στον Έβρο και να προκαλέσουν φθορές.

Έβρος: Στις Καστανιές του Έβρου βρίσκεται το πυροσβεστικό άρμα του ελληνικού στρατού «Δαυίδ», προκειμένου να αποτρέψει τις προσπάθειες προσέγγισης του φράκτη από παράνομους μετανάστες για να προκαλέσουν φθορές και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Στην ουσία πρόκειται για ένα άρμα μάχης Leopard-1A5, τροποποιημένο από το προσωπικού του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (ΠΕΒ), που εδρεύει στο Βελεστίνο.  Ο «Δαυίδ» έχει δεξαμενή χωρητικότητας 12,5 τόνων νερού και εμβέλεια ρίψης με το «κανόνι» του τα 35 μέτρα. Οι ερπύστριες του άρματος του δίνουν τη δυνατότητα να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση, όπου δεν δύναται να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα. Έτσι μπορεί να συμβάλλει στην κατάσβεση πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές.

Ο Ε.Σ. διαθέτει τρία πυροσβεστικά άρματα «ΔΑΥΙΔ», τα οποία σταθμεύουν στα Πεδία Βολών Αρμάτων (ΠΒΑ) Λιτοχώρου, Ξάνθης και Λέσβου. Παλαιότερα η χρήση τους για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών είχε απορριφθεί από επιτελείς του ΓΕΣ, που όμως σήμερα -και λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στις Καστανιές- έδωσαν το «ΟΚ» προκειμένου να μεταφερθεί ο «ΔΑΥΪΔ» από την Ξάνθη στον Έβρο.

Τα Leopard στη Ελλάδα

Από το 1998 έως το 2000, η ​​Ελλάδα αγόρασε σε συμβολική τιμή 192 μεταχειρισμένα Leopard 1A5s ως αντιστάθμισμα για την αναβάθμιση του ελληνικού αεροσκάφους F-4 στη Γερμανία. Το 2001, ο ελληνικός στρατός αποφάσισε να αναβαθμίσει 104 Leopard 1A4GR και 120 Leopard 1V στην έκδοση A5+.

Ωστόσο, το πρόγραμμα ακυρώθηκε, επειδή η Ελλάδα έλαβε μια παρτίδα 150 Leopard 1A5s μαζί με το νεοσύστατο Leopard 2A6 HEL. Το 2011, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος χρήστης Leopard 1, με πάνω από 500 Leopard 1A5 σε διάφορες εκδόσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το θερμό χειροκρότημα των κατοίκων στις Καστανιές προς τα ΜΑΤ και η “απάντηση”

Οι Έλληνες, βγήκαν ξανά στα μπαλκόνια, λίγο μετά το διάγγελμα που “μούδιασε” τη χώρα

“Γονάτισα, ξεσπούσα με λυγμούς” – Η εξομολόγηση της Ελληνίδας “ασθενούς μηδέν”

Σε καραντίνα η Μέρκελ, ήρθε σε επαφή με μολυσμένο γιατρό

Ένα αγόρι μόλις 18 χρονών, το νεότερο θύμα κορονοϊού στην Αγγλία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις