Αθήνα

°C

Πέμπτη

17

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φάρμακο για κορονοϊό: Η Novartis δωρίζει 130 εκ. δόσεις υδροξυχλωροκίνη
130 ΕΚ. ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ NOVARTIS

Φάρμακο για κορονοϊό: Η Novartis δωρίζει 130 εκ. δόσεις υδροξυχλωροκίνη

Φάρμακο για κορονοϊό: Ο όμιλος Roche, μπορεί να ξεκινήσει, χάρη σε μια ταχεία διαδικασία, άμεσα την τελική και αποφασιστική φάση δοκιμών στις ΗΠΑ, ώστε να πάρει έγκριση για ένα φάρμακο κατά των ανοσολογικών αντιδράσεων το κορονοϊού.

Φάρμακο για κορονοϊό: Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis θα δωρίσει έως και 130 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εμβόλια ή εγκεκριμένες θεραπείες για την ασθένεια, όμως οι ερευνητές μελετούν άλλα φάρμακα, όπως την υδροξυχλωροκίνη, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία Covid-19.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές στην Ελβετία αναζητούν πυρετωδώς εμβόλια και φάρμακα κατά του κορονοϊού. Ο φαρμακευτικός όμιλος Roche, με έδρα τη Βασιλεία, μπορεί να ξεκινήσει, χάρη σε μια ταχεία διαδικασία, άμεσα την τελική και αποφασιστική φάση δοκιμών στις ΗΠΑ, ώστε να πάρει έγκριση για ένα φάρμακο κατά των ανοσολογικών αντιδράσεων το κορονοϊού. Αυτό μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία, διότι οι υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι συχνή αιτία θανάτου για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Η παράκαμψη των κλινικών δοκιμαστικών φάσεων είναι δυνατή μόνο επειδή το φάρμακο είχε αρχικά αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και έχει ήδη εγκριθεί ως τέτοιο. Η Roche πρέπει τώρα μόνο να αποδείξει ότι το φάρμακο δρα επίσης και σε άτομα προσβληθέντα με κορονοϊό. Πάνω στην απελπισία τους, οι Κινέζοι νοσοκομειακοί γιατροί χρησιμοποίησαν με επιτυχία το φάρμακο αυτό ως τελευταία επιλογή στον αγώνα για την επιβίωση των ασθενών με κορονοϊό. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Roche, Σέβεριν Σβαν, είπε σχετικά στην ελβετική τηλεόραση (SRF): «Είμαστε τώρα σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές σε όλο τον κόσμο για να διαθέσουμε το φάρμακο σε ασθενείς και εκτός Κίνας».

Αν οι επόμενες μέρες είναι επιτυχείς, θα μπορέσουμε να παράγουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα σε έξι μήνες

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βέρνης μαζί με δύο κινεζικά Ινστιτούτα κάνουν έρευνα για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορονοϊού και όχι φαρμάκου. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές στη Βέρνη πίστεψαν ότι το βρήκαν τελικά. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χορήγησε σε μια Γερμανίδα δημοσιογράφο τηλεοπτικού δικτύου άδεια πρόσβασης να δει τα αποτελέσματα. Μερικές μέρες αργότερα, η δημοσιογράφος χαρακτηρίστηκε ύποπτη για κορονοϊό και ολόκληρη η ερευνητική ομάδα έπρεπε να τεθεί επίσης σε καραντίνα. Η έρευνα αυτή για το εμβόλιο επαναλαμβάνεται στη Βέρνη από την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της έρευνας Μάρτιν Μπάχμαν εξακολουθεί να πιστεύει ότι: «Αν οι επόμενες μέρες είναι επιτυχείς, θα μπορέσουμε να παράγουμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα σε έξι μήνες».

Οι ερευνητές της Βέρνης δεν είναι σε καμία περίπτωση οι μόνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη. Ο ανοσολόγος της Βασιλείας Πέτερ Μπούρκχαρντ δοκιμάζει ήδη το εμβόλιό του σε ζώα, σύμφωνα με την (ελβετική) εφημερίδα «Tages-Anzeiger». Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε ένα δισ. ευρώ σε ερευνητική ομάδα της γερμανικής πόλης Τίπινγκεν για να αγοράσει το εμβόλιο όταν ανακαλυφθεί, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής Welt am Sonntag».

Νευρικότητα…

Όποιος διαθέσει πρώτος στην αγορά θεραπευτικό μέσο κατά του κορονοϊού θα κερδίσει εκατομμύρια, αφού τα αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια θα σώσουν αμέτρητες ζωές κατά τον επιδημιολόγο Μαρσέλ Σαλατέ του Πολυτεχνείου (ETH) της Λωζάνης: «Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι ένα εμβόλιο, διότι με αυτό θα τους προστατέψουμε όλους και μπορούμε να σταματήσουμε το χάος» Η ελβετική ρυθμιστική αρχή Swissmedic πιστεύει προφανώς στην προσεχή επιτυχία των ερευνών, αφού σε πολύ πρόσφατη βιντεοδιάσκεψη συζητούσε για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης θεραπευτικών μέσων κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις