alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός – Ιράν: Οργή για βίντεο με μελιτζάνες και σεξουαλικά υπονοούμενα
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Ιράν: Οργή για βίντεο με μελιτζάνες και σεξουαλικά υπονοούμενα

Κορονοϊός - Ιράν: Το βιντεοκλίπ, που έγινε ανάρπαστο στα μέσα δικτύωσης, παρουσιάζει έναν άνδρα που προσπαθεί να ποζάρει στον φακό με φόντο τον εμβληματικό πύργο του Μιλάντ,

Κορονοϊός – Ιράν: Σε μια περίοδο που το Ιράν πλήττεται σφοδρά από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε πέντε υπόπτους έπειτα από την κυκλοφορία ενός κωμικού βίντεο, που παρουσίαζε μία βροχή από μελιτζάνες – ζαρζαβατικό με σεξουαλικές συμπαραδηλώσεις – να πέφτει πάνω από την Τεχεράνη, την ώρα που η χώρα καταβάλλει προσπάθειες να αναχαιτίσει τη ραγδαία μετάδοση το κορωνοϊού. «Μετά την κυκλοφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βιντεοκλίπ που δείχνει μελιτζάνες πάνω από την πρωτεύουσα, η αστυνομία αμέσως εντόπισε και συνέλαβε τους δημιουργούς του», τονίζει στο πρακτορείο ο επικεφαλής της αστυνομίας της Τεχεράνης.

«Οι ίδιοι υποστήριξαν πως έκαναν δοκιμές για ειδικά εφέ, όταν ένα από τα πειραματικά τους βίντεο κατά λάθος κατέληξε και δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», εξήγησε ο στρατηγός Αλί Ζολγάντρ, προσθέτοντας πως οι συλληφθέντες δήλωσαν πως δεν ανήκουν σε κάποιο ιδιαίτερο κίνημα ή ομάδα. Το IRNA δεν προσδιορίζει στο τηλεγράφημα για ποιο έγκλημα κατηγορούνται οι συλληφθέντες.

Παρά τον θρήνο, το βίντεο έγινε viral

Το βιντεοκλίπ, που έγινε ανάρπαστο στα μέσα δικτύωσης, παρουσιάζει έναν άνδρα που προσπαθεί να ποζάρει στον φακό με φόντο τον εμβληματικό πύργο του Μιλάντ, όταν αρχίζει να πέφτει ξαφνικά μία βροχή από μελιτζάνες. Καθώς το ζαρζαβατικό αυτό θεωρείται σύμβολο σεξουαλικότητας στο Ιράν, ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου ερμήνευσαν τον συμβολισμό αυτό ως μία αλληγορία βιασμού του ιρανικού έθνους.

Κατά το ιρανικό πρακτορείο, που μεταφέρει τη φημολογία που αμέσως το περιέβαλε, το βίντεο δημιουργήθηκε από τον Αμίν Ταγιπούρ, έναν Ιρανό που ζει στον Καναδά και ασχολείται με τα ειδικά εφέ και εργάζεται στο Χόλιγουντ. Είχε επισκεφθεί το Ιράν για την κηδεία του πατέρα του, όμως η πτήση επιστροφής του ακυρώθηκε μετά την έξαρση της πανδημίας και τώρα προσπαθεί να διασκεδάσει την αναγκαστική παραμονή του στη χώρα, εξηγεί το IRNA.

Τα σύνορα του Ιράν με τις γειτονικές κι άλλες χώρες έχουν κλείσει, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να συγκρατήσει την μετάδοση του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει έως σήμερα 853 ανθρώπους, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 14.991.

Ιράν: Φτιάχνουν ομαδικούς τάφους

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση στο Ιράν πρέπει να είναι ακόμα πιο σοβαρή από τα μέχρι τώρα στατιστικά που δημοσιεύουν οι τοπικές αρχές. Στις φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα φαίνεται η ανασκαφή νέων τάφων σε νεκροταφείο της πόλης, 120 χλμ. νότια της Τεχεράνης, στα τέλη Φεβρουαρίου, και δύο ακόμα μεγάλα ανοίγματα, μήκους 100 μέτρων. Πρόσφατα, αξιωματούχος της Κομ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για το εύρος της εξάπλωσης του ιού και κρύβει τα πραγματικά στοιχεία.

Την ίδια ημέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συγκέντρωσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει ότι ο αξιωματούχος λέει ψέματα και η κυβέρνηση την αλήθεια, ενώ ο ίδιος έβηχε και ίδρωνε. Την άλλη μέρα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι ασθενής από τον κορονοϊό. Πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι, βουλευτές, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν αρρωστήσει και αρκετοί έχουν πεθάνει. Τα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης είναι σε προχωρημένη ηλικία και κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον ιό. Ειδικοί πάντως και εξόριστοι στο εξωτερικό πιστεύουν ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα και ότι η κυβέρνηση τα κρύβει.