Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μπαρ – Κορονοϊός: Νέα πιο αυστηρά μέτρα μετά τον αδικαιολόγητο συνωστισμό
ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μπαρ – Κορονοϊός: Νέα πιο αυστηρά μέτρα μετά τον αδικαιολόγητο συνωστισμό

Μπαρ - Κορονοϊός: Δυστυχώς, παρά τη λήψη αυστηρών μέτρων, καφετέριες και χώροι διασκέδασης είναι γεμάτοι κόσμο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και την ειδική επιτροπή του υπουργείου υγείας.

Μπαρ – Κορονοϊός: Η κυβέρνηση θα λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊου κλείνοντας αρχικά τα μπαρ, ενώ είναι υπό σκέψη να κλείσουν καφετέριες και εστιατόρια. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και να ληφθούν άμεσα, καθώς μετά το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων παρατηρήθηκε πως ο κόσμος συνωστίζεται σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, χωρίς να δείχνει ανησυχία και γι αυτό έχει σημάνει συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο συνωστισμός κόσμου βοηθάει στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Για τα μέτρα ετοιμάζεται νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα είναι έτοιμη το προσεχές 48ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Αυτή την ώρα οι συσκέψεις των επιτελείων είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τύπου Ιταλίας για τον κορωνοϊό, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και καφετέριες), ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Κορωνοϊός: «Θύμωσα γιατί είδα γεμάτα καφέ και τον ένα πάνω στον άλλο» λέει ο δήμαρχος Λαρισαίων

Έκκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να μην συνωστίζονται σε διάφορους χώρους εστίασης στο κέντρο της πόλης, έκανε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό με σημερινή του δήλωση. Παράλληλα κάλεσε τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να διαμορφώσουν τους χώρους τους ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ο κ. Καλογιάννης παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού υπήρξε αρκετά σκληρός απέναντι σε όσους δεν ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο συνωστισμός που επικρατεί στις καφετέριες της πόλης είναι απαράδεκτος.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων:

«Θέλω να κάνω έκκληση για να μην πω θα καταγγείλω, αυτό που γίνεται στο όμορφο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης με τα πολλά καφέ που έχουμε. Ο συνωστισμός που παρατηρείται εκεί αυτές τις ημέρες είναι απαράδεκτος. Υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας μας το οποίο κοιμάται κυριολεκτικά και πρέπει να ξυπνήσει. Αν θέλουν σε 15-20 ημέρες να δούνε εικόνες Ιταλίας που τα μαγαζιά όλα θα κλείσουν ας συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Εδώ μπαίνει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και προφανώς και των ίδιων των καταστηματαρχών που πρέπει να διαμορφώσουν προϋποθέσεις μη συνωστισμού. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι φορείς να παίρνουν μέτρα και να δίνουμε λύσεις και την ίδια ώρα στο κέντρο της πόλης να γίνεται ότι γινόταν το προηγούμενο διάστημα. Καλώ τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αλλάξει η εικόνα αυτή στο κέντρο της πόλης».

Κορωνοϊός: Θα εισηγηθώ να κλείσουν οι καφετέριες, λέει μέλος της Επιτροπής Ειδικών

Την ανησυχία του από το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται από το υπ. Υγείας και τους ειδικούς «δυστυχώς δεν εφαρμόζονται» μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Δεν είναι σωστό να συγχρωτιζόμαστε. Δεν έχουμε άλλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό, δεν έχουμε εμβόλια, δεν έχουμε φάρμακα. Μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι, δεν συγχρωτιζόμαστε ακόμα και να μην έχουμε συμπτώματα. Αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουμε καιρό να το κάνουμε αυτό» είπε ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε κουλτούρα πρόληψης στη χώρα. Δεν έχουμε το αίσθημα αλληλεγγύης, είμαστε λίγο εγωκεντρικοί» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «στην επόμενη επιτροπή θα εισηγηθώ να κλείσουν οι καφετέριες». «Έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά αλλά μπροστά στην υγεία θα επιλέξουμε τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε.

«Εάν έχουμε ένα κύμα κρουσμάτων μαζεμένα σε 4-5 ημέρες, το σύστημα υγείας μας δεν θα αντέξει, είναι ήδη 11 χρόνια κρίσης. Αυτό θα συμβεί αν δεν σταματήσουμε τις συναθροίσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις» συμπλήρωσε.

Ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί είπε ότι «ελήφθησαν στην ώρα τους ακόμα και πιο μπροστά από ό,τι έπρεπε».

Ο ποινοκολόγος Μ. Δημητρακόπουλος για τις ποινές που προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού

Δείτε ακόμη

Αυξήσεις μέχρι και πάνω από 200% στα σούπερ μάρκετ – Τα 30 δημοφιλέστερα προϊόντα στην Ελλάδα

Δείτε σε πίνακα τα συμπτώματα του Covid 19 – Οι διαφορές από τη γρίπη και το κρυολόγημα

Το τεστ για τον Covid 19 – Ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσετε στον διαγνωστικό έλεγχο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις