Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σούπερ μάρκετ κορωνοϊός: Κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ κορωνοϊός: Κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις

Σούπερ μάρκετ κορωνοϊός: Έρευνα της Nielsen καταγράφει αύξηση πωλήσεων σε βασικές κατηγορίες πάνω από 200%.

Σούπερ μάρκετ κορωνοϊός: Μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης που έχει προκαλέσει η έξαρση του κορωνοϊού. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το υπουργείο Ανάπτυξης αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση που διαμορφώνεται, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν αποθέματα για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και στην περίπτωση που ορισμένες τροφοδοσίες -εκτελούνται όλες στο ακέραιο μέχρι σήμερα- διακοπούν πρόσκαιρα. Παρά ταύτα, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών, θορυβημένοι από τα σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού, σπεύδουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ, προβαίνοντας σε άτακτες αγορές.

Να σημειωθεί ότι η συμβουλή που δίνουν Αρχές χωρών του εξωτερικού προς τους πιο ανήσυχους πολίτες είναι να στοκάρουν σταδιακά: δηλαδή, να μην «σηκώνουν» τα πάντα σε μια τους επίσκεψη, αλλά να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα σε διαδοχικές επισκέψεις, ώστε να μην διαταράσσεται η τροφοδοσία και να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες. Όπως προκύπτει, οι ημερήσιοι τζίροι τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένοι ακόμα και κατά 90% στα σούπερ μάρκετ συγκριτικά με ένα κανονικό διάστημα, ενώ σε πάνω από 50 κατηγορίες προϊόντων οι πωλήσεις αυξήθηκαν, μεσοσταθμικά, κατά 245%.

Η ώρα της μάχης για τον Κορωνοιό

Σούπερ μάρκετ κορωνοϊός: Τα 30 προϊόντα

Από τα στοιχεία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ φανερώνονται σημαντικές ομοιότητες στην καταναλωτική συμπεριφορά με όσα παρατηρούνται στο εξωτερικό. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το χαρτί υγείας, όπου μόνο τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις άρχισαν να καταγράφουν μια αύξηση της τάξης του 200%.

Στην πρώτη θέση της λίστας των προτιμήσεων παραμένουν τα αντισηπτικά (αντιβακτηριδιακά) μαντιλάκια, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν παραπάνω από 1500%. Ακολουθούν τα -εξαφανισμένα πλέον- αντισηπτικά τζελ (+740%), τα κρεμοσάπουνα (+620%), τα ζυμαρικά (+475%), τα όσπρια (+460%), το αλεύρι (+390%) και τα σαπούνια (+380%).

Αμέσως μετά έρχονται οι χλωρίνες και τα γάντια μιας χρήσης (πάνω από +300%), οι κονσέρβες (+275%), το αλάτι (+250%), το βρεφικό γάλα (+225%), τα κατεψυγμένα λαχανικά (+220%), οι τοματοπολτοί (+210%) και το χαρτί υγείας (κοντά στο +200%). Πολύ μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις -δηλαδή ανάμεσα στο +100% και στο +200%- καταγράφηκε σε: βρεφικές τροφές, μωρομάντηλα, ξύδι, ζάχαρη, χαρτί κουζίνας, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, λαδόκολλες, ελληνικό καφέ, αλουμινόχαρτο, σαμπουάν, στιγμιαίο καφέ, καφέ φίλτρου, κατεψυγμένα γεύματα, ψωμί τοστ.

Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα

Με άρθρο του στον ιστότοπο «Medium.com», που έχει λάβει 17 εκατομμύρια προβολές το τελευταίο 48ωρο, ο Tomas Pueyo κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε πολιτικούς, τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για την επέλαση του κορωνοϊού.

«Με όλα όσα συμβαίνουν σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι πολύ δύσκολο να λάβει κάποιος αποφάσεις. Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες; Να κάνετε κάτι, αλλά τι θα είναι αυτό;

Αρχικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον αριθμό των κρουσμάτων που έχετε στη χώρα σας και ειδικότερα στην περιοχή σας. Ο κορωνοϊός σας πλησιάζει. Έρχεται με ταχύτητα: σταδιακά και ξαφνικά. Είναι θέμα ημερών. Ίσως μια εβδομάδα ή δύο.

Όταν συμβεί αυτό, το σύστημα υγείας θα ασφυκτιά. Οι συμπολίτες σας θα δέχονται περίθαλψη από τους γιατρούς στους διαδρόμους. Οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα λυγίσουν. Μερικοί θα πεθάνουν. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν σε ποιον ασθενή θα χορηγήσουν μάσκα οξυγόνου και ποιος θα πεθάνει.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι η αποφυγή κοινωνικών επαφών. Σήμερα. Όχι αύριο. Σήμερα.

Αυτό σημαίνει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο σπίτι, ξεκινώντας από τώρα. Ως πολιτικός, τοπικός αξιωματούχος ή επιχειρηματίας, έχετε τη δύναμη και την ευθύνη να αποτρέψετε τις κοινωνικές επαφές και συναθροίσεις.

Μπορεί σήμερα να φοβάστε: Τι θα συμβεί αν αντιδράσετε υπερβολικά; Οι άλλοι θα γελούν μαζί σας ή θα φανείτε ηλίθιοι; Δεν θα ήταν καλύτερο να περιμένετε πρώτα να λάβουν οι άλλοι κάποια μέτρα; Θα κάνατε μεγάλο κακό στην οικονομία;

Αλλά σε 2 με 4 εβδομάδες, όταν οι λίγες πολύτιμες ημέρες της κοινωνικής απομόνωσης που θα έχετε εφαρμόσει, θα έχουν σώσει ζωές, οι άλλοι δεν θα σας επικρίνουν πια: Θα σας ευχαριστούν για την σωστή απόφαση που λάβατε.

Εντάξει, ας το κάνουμε αυτό!».

1. Πόσα κρούσματα Κοροναϊού θα υπάρξουν σε μια περιοχή; Ποια είναι η εικόνα παγκοσμίως αυτή τη στιγμή;

Στην Κίνα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εκθετικά, μέχρι που η μετάδοση του ιού αναχαιτίστηκε. Σε επόμενο στάδιο όμως, ο ιος μεταδόθηκε στο εξωτερικό, και τώρα πρόκειται για πανδημία την οποία κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.

3. Πρόβλεψη κρουσμάτων κορωνοϊού ανά χώρα.

Εάν θέλετε να καταλάβετε τι πρόκειται να συμβεί, ή πώς να το αποτρέψετε, πρέπει να ερευνήσουμε τις περιπτώσεις κρατών που έχουν ήδη περάσει από αυτό το στάδιο: Την Κίνα, τις Ανατολικές χώρες με εμπειρία στην πανδημία του SARS, και την Ιταλία.

Ο κορονοϊός άλλαξε την καθημερινότητα και την ψυχολογία των Ελλήνων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις