Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός παιδιά: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τη μετάδοση του ιού από τα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός παιδιά: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τη μετάδοση του ιού από τα παιδιά

Κορονοϊός παιδιά: Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες».

Κορονοϊός παιδιά: Τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. «Ο κορωνοϊός για να δημιουργήσει προβλήματα πρέπει να κατέβει στους πνεύμονες καθώς δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα είδος πνευμονίας», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Για τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού και τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο μίλησε ο κ. Δημόπουλος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες». Η δύσπνοια είναι το σήμα για τη δημιουργία πνευμονίας, ωστόσο είναι κάτι που θεραπεύεται στην πλειονότητα. Όσοι έχουν ενδείξεις πνευμονίας συνήθως, χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν εκδηλώνουν όλοι το ίδιο σοβαρά συμπτώματα. Συγκεκριμένα, το 85% των ασθενών που νόσησαν είχαν ήπια συμπτώματα, ένα 15% χρειάζεται νοσηλεία, ενώ μόλις το 5% αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται ΜΕΘ.

Κορονοϊός παιδιά: Δύο παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση

Το σκεπτικό για τα μέτρα, εκ των οποίων είναι και το κλείσιμο των σχολείων, στηρίζεται σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο. Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Παρόλο που στην πλειοψηφία θα έχουν ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής ευθύνης, όπως το να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο αριθμός των περιπτώσεων που υπάρχουν στην κοινότητα, δηλαδή οι ενδείξεις διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.

Δείτε ακόμα

Κλειστά σχολεία & Πανεπιστήμια: Τα σενάρια για παράταση της σχολικής σεζόν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις