Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία κορονοϊός: Τέλος στις συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία κορονοϊός: Τέλος στις συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων

Γαλλία κορονοϊός: Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων είχαν απαγορευτεί έως τα μέσα Απριλίου.

Γαλλία κορονοϊός: Συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων απαγορεύονται στο εξής στη Γαλλία προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. “Σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες θα ξεπερνούν τους 1.000. Οι νομάρχες, τα υπουργεία θα καταρτίσουν έναν κατάλογο εκδηλώσεων που θεωρούνται χρήσιμες για τη ζωή της χώρας: οι διαδηλώσεις θα αποτελέσουν μέρος αυτού, όπως και οι διαγωνισμοί και η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών”, είπε. Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων είχαν απαγορευτεί έως τα μέσα Απριλίου.

Βασικός παράγοντας ανησυχίας για το νέο κορονοϊό, θεωρείται η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει και η ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς σε όλες τις ηπείρους. Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Διάφορες μελέτες έχουν ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές (σαρκοφάγο ζώο της Ασίας που μοιάζει με νυφίτσα) στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012.

Κορονοϊός: Από πού προήλθε ο ιός

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Κορονοϊός κρουσματα: Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Δείτε ακόμα

366 θάνατοι στην Ιταλία – Το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε καραντίνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις