Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ – Ερντογάν: Η Γερμανία… καταλαβαίνει, η Τουρκία ζητά επιμερισμό των βαρών
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ – Ερντογάν: Η Γερμανία… καταλαβαίνει, η Τουρκία ζητά επιμερισμό των βαρών

Μέρκελ - Ερντογάν: Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως κατανοεί ότι η Άγκυρα περίμενε περισσότερη υποστήριξη.

Μέρκελ – Ερντογάν: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε το βράδυ η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος έσπευσε να αναγνωρίσει ότι κατανοεί πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ε.Ε. «Κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιμένουν περισσότερα από την Ευρώπη, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του εκφράζουν τώρα αυτή την δυσαρέσκειά τους προς εμάς, την ΕΕ, αλλά “την πληρώνουν” οι πρόσφυγες. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα πολιτικός πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την Άγκυρα προκειμένου η κατάσταση να διευθετηθεί και ότι το Βερολίνο θα διαθέσει διμερή βοήθεια εφόσον μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ΕΕ. Η τουρκική DailySabah μεταδίδει πως η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, ενώ υπεραμύνθηκε της θέσης του Ερντογάν για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας για εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων που βρίσκονται στα τουρκικά σύνορα αυτή τη στιγμή» δήλωσε.

Ο Ερντογάν απαίτησε από τη Μέρκελ επιμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό

«Επιμερισμό των βαρών» στην προσφυγική κρίση απαίτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία. Ο Ερντογάν τόνισε ότι είναι αναγκαίος «ένας δίκαιος επιμερισμός του φορτίου και της ευθύνης έναντι των μεταναστών» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα για τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση δεν τηρεί τους όρους της Συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα συνεχίσει να κρατά ανοικτά τα σύνορα, προειδοποιώντας την ΕΕ ότι είναι η σειρά της «να σηκώσει το μερίδιο» που της αναλογεί στην προσφυγική κρίση. Ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απέρριψε μια προσφορά οικονομικής βοήθειας ύψους ενός δισ. ευρώ από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση στη χώρα του.

Ο Εζντεμίρ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν

Ο πολιτικός των Πρασίνων, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, Τζεμ Εζντεμίρ ζήτησε να αυξήσει η γερμανική κυβέρνηση της πίεση στον Ερντογάν. «Περιμένω από την κυβέρνηση να τερματίσει επιτέλους την πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας και να χρησιμοποιήσει των μοχλό των στενών οικονομικών μας σχέσεων με την Τουρκία και την οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη για να μη μπορεί πλέον ο Ερντογάν να παίζει τα κυνικά του παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες των ασθενέστερων», δήλωσε ο Εζντεμίρ.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατιών Ούτε Φογκτ, ζήτησε επιμερισμό των προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο είναι να φροντίσουμε να αναλάβει η υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) την μέριμνα των προσφύγων εκεί», δήλωσε. Αλλά σ’ αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν, όπως είπε, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και επιμονή στη συμφωνία με την Τουρκία

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και οπωσδήποτε αυτή της γερμανικής κυβέρνησης. Η αλληλεγγύη αυτή είναι τόσο πολιτική όσο και πρακτική» δήλωνε νωρίτερα για την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

Η κατάσταση είναι σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ «πολύ ανησυχητική». Ο Ζάιμπερτ κατηγόρησε την τουρκική πλευρά πως διαδίδει στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι «ο δρόμος για την ΕΕ είναι πλέον ανοιχτός». Όπως σημείωσε ωστόσο, «αυτό δεν συμβαίνει». Απευθυνόμενους δε προς του πρόσφυγες στην Τουρκία τους προειδοποίησε να μην επιδιώξουν να έρθουν στην ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις