Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Άλκη Ζέη: Η φωτογραφία και τα συγκινητικά λόγια της Σίας Κοσιώνη
LIFESTYLE

Άλκη Ζέη: Η φωτογραφία και τα συγκινητικά λόγια της Σίας Κοσιώνη

Άλκη Ζέη: Η σπουδαία συγγραφέας, τα έργα της οποίας έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες απο 20 γλώσσες, άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 97 ετών.

Άλκη Ζέη: Μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς που γνώρισε η Ελλάδα, η Άλκη Ζέη, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 97 ετών. Η Σία Κοσιώνη είναι θαυμάστρια του σπουδαίου έργου της και γι’ αυτό θέλησε να την αποχαιρετήσει με ένα ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τα social media: «Μας πήρες από το χεράκι και μας μεγάλωσες. Αντίο αγαπημένη μας Άλκη. Σε περιμένουν τώρα τα χεράκια των παιδιών μας» έγραψε η δημοσιογράφος στη λεζάντα της φωτογράφιας που ανέβασε και στην οποία απεικονίζεται μαζί με την Άλκη Ζέα.

Η αγαπημένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας άφησε παρακαταθήκη στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία την «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» και στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Τελευταία της δημόσια παρουσία ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 στην κατάμεστη, από ενήλικες και μαθητές σχολείων, αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, σε μια τιμητική βραδιά που διοργανώθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου «Ένα παιδί από το πουθενά» (εκδ.Μεταίχμιο).

Άλκη Ζέη: Τα μηνύματα Μητσοτάκη, Μενδώνη, Τσίπρα

Τη θλίψη τους για την απώλεια της αγαπημένης συγγραφέα της Άλκης Ζέη, η οποία άφησε άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 97 ετών, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Με ένα tweet αποχαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Άλκη Ζέη. «”Η γιαγιά Άλκη”, όπως ήθελε να τη λέμε, δεν είναι πια εδώ. Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της, πιο λυπημένη η κοινωνία μας χωρίς τη φωνή της. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Μενδώνη: Λατρεμένη γιαγιά και ταυτόχρονα απολύτως νεανική

«Με το έργο της και τη δημιουργική κοινωνική της παρουσία, η ‘Αλκη Ζέη χαρακτήρισε και άφησε το αποτύπωμά της σε μια ολόκληρη κατηγορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μαζί της μεγάλωσαν διαδοχικά γενεές. Γιαγιάδες και παππούδες, αλλά και τα παιδιά τους, γονείς οι ίδιοι σήμερα, και τα δικά τους παιδιά» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Δεν ήταν απλώς η αγαπημένη συγγραφέας, που γνώρισε τεράστια επιτυχία και αναγνώριση. Αν μέναμε εκεί θα μειώναμε αυτό που ήταν στην πραγματικότητα: Γιατί η ‘Αλκη Ζέη πέρα από βραβεία, διακρίσεις και υψηλές πωλήσεις, ήταν η λατρεμένη γιαγιά και ταυτόχρονα η απολύτως νεανική παρουσία, η προσωποποίηση της εφηβείας στο διηνεκές.

Με την προσωπική γραφή της δημιούργησε ένα εντελώς νέο είδος, το εφηβικό μυθιστόρημα, που εμπεριείχε ιστορικά στοιχεία με ένα τρόπο άμεσο και διακριτό!
Χρησιμοποίησε τις αυτοβιογραφικές της αναφορές μετατρέποντας τις σε συναρπαστικές ιστορίες. Από εκείνες που σε κάνουν να γυρίζεις στη δική σου εφηβεία, σπεύδοντας να διαβάσεις την επόμενη σελίδα.

Η ‘Αλκη δε μιμήθηκε τη νεανική γλώσσα ούτε την ευαισθησία της παιδικής ηλικίας. Τα κατείχε απόλυτα και ζούσε με αυτά! Αφηγήθηκε τις ιστορίες της χωρίς να καταφεύγει στη νοσταλγία» προσθέτει. «Έζησε η ίδια μια ζωή, σχεδόν μυθιστορηματική, με πολλές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετώπισε με χαμόγελο και γενναιότητα. Το εμβληματικό της “Καπλάνι της Βιτρίνας”, με τις αμέτρητες μεταφράσεις σε όλο τον κόσμο, γράφεται “για αναγνώστες από 11 έως 111 ετών”. Είναι διαπίστωση απόλυτα ακριβής. Το έργο της ανήκει σε όλους μας και σε όλες τις ηλικίες. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Άλκης Ζέη, έστειλε μέσω Facebook και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Χωρίς την Άλκη Ζέη αισθανόμαστε όλοι λίγο ορφανοί. Περπατήσαμε με τον Πέτρο στον “μεγάλο περίπατο”, θαυμάσαμε το “καπλάνι της βιτρίνας”, ακούσαμε τις ιστορίες του “ψεύτη παππού”. Συγκινηθήκαμε, κλάψαμε, ζήσαμε τις περιπέτειες των ηρώων της, αισθανθήκαμε διαβάζοντας τα βιβλία της τι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Βαθιά προοδευτική, η Άλκη Ζέη ακολούθησε τη διαδρομή της Αριστεράς, κυνηγήθηκε, εξορίστηκε, διώχτηκε, δίνοντας ένα έξοχο παράδειγμα αφοσίωσης στις ιδέες με τη ζωή και το έργο της. Θα είναι πάντα μαζί μας με τα βιβλία και την αθωότητα των ηρώων της», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου, θα τελεστεί η κηδεία της Άλκης Ζέη από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις