Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λονδίνο επίθεση: Η φρικιαστική λεπτομέρεια για τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο επίθεση: Η φρικιαστική λεπτομέρεια για τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι

Λονδίνο επίθεση: Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο Σουντές Αμάν, ανάμεσα στις άλλες δράσεις του, ενθάρρυνε την κοπέλα με την οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό, να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Λονδίνο επίθεσηΣοκαρισμένη είναι ακόμα η λονδρέζικη κοινή γνώμη ύστερα από την επίθεση με μαχαίρι σε κεντρικό δρόμο στο νότιο Λονδίνο που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έφερε πάνω του έναν ψεύτικο «μηχανισμό», ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Όπως διευκρίνισε, πράκτορες αντιτρομοκρατικής μονάδας βρίσκονταν εκεί «στο πλαίσιο μιας προληπτικής επιχείρησης». «Ένας μηχανισμός βρέθηκε πάνω στο σώμα του ύποπτου, τον οποίο παρακολουθούσαν ειδικοί αστυνομικοί. Διαπιστώθηκε γρήγορα ότι πρόκειται για ψεύτικο μηχανισμό», δήλωσε η Λούσι Ντ΄Ορσι, αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δράστης ήταν ο Σουντές Αμάν, που είχε αποφυλακιστεί  εδώ και περίπου μία εβδομάδα, έχοντας εκτίσει το μισό τις τρίμηνης ποινής φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για αδικήματα σχετικά μετ ην τρομοκρατία. Ο Αμάν είχε φυλακιστεί σε ηλικία 18 ετών το 2019 για τη διάδοση τρομοκρατικού υλικού και τη συλλογή πληροφοριών χρήσιμων για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ομολόγησε 13 τρομοκρατικά αδικήματα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας είχε αναφερθεί ιδιαίτερα στο πάθος του για την εξτρεμισμό και το Ισλαμικό Κράτος. Οι αρχές έχουν ανακτήσει πάνω από 349.000 αρχεία από τον υπολογιστή του, το κινητό του και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Αμάν ήθελε να κάνει  τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι ή με οξύ οδηγώντας μοτοποδήλατο, ενώ μοιραζόταν προπαγανδιστικό υλικό της Αλ Κάιντα μέσω ενός γκρουπ στο WhatsApp που είχε φτιάξει η οικογένειά του.

Ο 19χρονος δράστης της επίθεσης:

Λονδίνο επίθεση: Η φρικιαστική λεπτομέρεια για τον δράστη

Μάλιστα το πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα μία ακόμη φρικιαστική λεπτομέρεια της δράσης του νεαρού εξτρεμιστή. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ο Σουντές Αμάν, ανάμεσα στις άλλες δράσεις του, ενθάρρυνε την κοπέλα με την οποία διατηρούσε ερωτικό δεσμό, να αποκεφαλίσει τους γονείς της. Ο Σουντές Αμάν είχε συλληφθεί όταν ήταν 17 ετών και είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ζούσε με τη μητέρα του και τα μικρότερα αδέρφια του. Η Αστυνομία αντιλήφθηκε τις εξτρεμιστικές του ενέργειες τον Απρίλιο του 2018 και έναν μήνα μετά προχώρησε στη σύλληψή του, σε δρόμο στο βόρειο Λονδίνο.

Κατά την εξέταση του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου του, η αστυνομία βρήκε πλήθος από βίντεο και οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού και επιθέσεων με μαχαίρι, κάτι στο οποίο φαίνεται να είχε εστιάσει. Σε μηνύματα που είχε ανταλλάξει με συγγενείς, φίλους και την κοπέλα του, είχε εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Σουντές είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο μία εικόνα του τότε αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, γράφοντας στον αδερφό του ότι «το Ισλαμικό Κράτος ήρθε εδώ για να μείνει».

Σε άλλα μηνύματα, περιέγραφε τις γυναίκες Γιαζίντι (Κούρδες) ως σκλάβες και υποστήριζε ότι το Κοράνι δίνει άδεια να τις βιάζουν. Κάποια από αυτά τα μηνύματα, αφορούσαν την κοπέλα του. Κατά την επικοινωνία τους, ο Σουντές την ενθάρρυνε και την πίεζε να επιτεθεί στους γονείς της και να τους αποκεφαλίσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις