Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Υπόνοιες για υποκλοπή αφήνουν τα κυπριακά ΜΜΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Υπόνοιες για υποκλοπή αφήνουν τα κυπριακά ΜΜΕ

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: «Η επιλογή της Άγκυρας να στείλει το «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι καθόλου τυχαία».

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Σε κίνηση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τις μεθόδους προχωρά η Άγκυρα με την πρόσφατη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η έκτη κατά σειρά γεώτρηση της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός από παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά «κανονική κλοπή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, η επιλογή της Άγκυρας να στείλει το «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για τον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1» για τον οποίο η εταιρία ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες έρευνες και έχει εξασφαλίσει άδειες από την κυπριακή κυβέρνηση από τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα, ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί έναν από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοποραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για τον οποίο οι δύο εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη όλες τις απαραίτητες έρευνες με χρήση υποβρυχίων ρομπότ και έχουν ληφθεί δείγματα από τον βυθό.

Τουρκία γεώτρηση Κύπρος: Τα κυπριακά δημοσιεύματα

«Πρόκειται για τον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο» (η Τουρκία τον έχει ονομάσει Λευκωσία 1) και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο «3», ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού. Στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επιλέγη σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΝΙ σε απόρρητη έκθεση αναφέρει ότι λαμβάνεται υπόψη η «περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων». Μάλιστα, εξασφάλισε και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες από τις κυπριακές υπηρεσίες.

Εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις