Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Κρήτη: Από το παραλήρημα του “Σουλτάνου”, στην στροφή Μητσοτάκη στον Μακρόν
ΕΠΙΑΣΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ερντογάν Κρήτη: Από το παραλήρημα του “Σουλτάνου”, στην στροφή Μητσοτάκη στον Μακρόν

Ερντογάν Κρήτη: Η ανακοίνωση ότι η Τουρκία αποστέλλει γεωτρύπανο στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ καταδεικνύει ότι η Άγκυρα επιμένει στο δρόμο της δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας.

Ερντογάν Κρήτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις, με αναφορές στις θαλάσσιες ζώνες, πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο μνημόνιο με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε εκ νέου κριτική στην Αθήνα για την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα. «Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Ήθελε απλά να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης μου είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει το χάσμα μεταξύ μας. Αλήθεια θέλει κάτι τέτοιο και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Αυτό είναι ανοησία. Απάντησα ότι ας διορθώσει πρώτα αυτό το λάθος και μετά θα είναι εύκολο να συναντηθούμε». Αναφορικά με την παρουσία του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι τα κέρδη από το φυσικό αέριο θα μοιραστούν από τις δύο πλευρές του νησιού.

«Μέχρι στιγμής η ‘Νότια Κύπρος’ δεν το δέχεται. Ποτέ δεν δέχτηκαν να κάτσουν και να συζητήσουμε για αυτό», είπε.

Το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο να καταστεί σαφές πως σε περίπτωση που η Άγκυρα αποδεχτεί ότι η μόνη διαφορά με την Αθήνα είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των νησιών, τότε ο δρόμος της Χάγης είναι ανοιχτός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμελεί, όμως, να στείλει και μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία, διαμηνύοντας ότι θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό άλλωστε είπε και χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους.

Ο δρόμος προς την Χάγη

Ο κ. Μητσοτάκης στον σύντομο χαιρετισμό του ανάφερε: «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

«Η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο.  Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».

Μητσοτάκης: Με συμμαχίες και Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις προκλήσεις

Επίσης, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως, «ό,τι και να λέει ο κ. Ταγίπ Ερντογάνή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα». Την ψύχραιμη στάση αποδίδουν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον ότι η χώρα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό της και τρίτον τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στη σκιά της αποτίμησης των ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να στρέφεται προς τη Γαλλία και να εγκαταλείπει τη Γερμανία, η οποία στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε ούτως ή άλλως… άσπονδο φίλο της Ελλάδας. Έτσι, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα (29/1) και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς γίνεται ακριβώς την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τρέχουν και οι Γάλλοι προβάλλουν ως ο πιο ουσιαστικός προσώρας σύμμαχος της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κατάπλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη Μεσόγειο, η οποία θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν θα κινηθεί νοτίως του Καστελόριζου, λέει ο Συρίγος

Για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος. Ο Άγγελος Συρίγος εκτίμησε πώς η επόμενη κίνηση του Ερντογάν για σεισμογραφικές έρευνες θα είναι νοτίως του Καστελορίζου, διότι εκεί εμφανίζεται νομιμοποιημένα να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος «που θεωρητικώς μπορεί να πάει ο Ερντογάν; Μπορεί να πάει ανατολικώς της Κρήτης στην περιοχή που οριοθέτησε τώρα, εντός εισαγωγικών οριοθέτησε με τη Λιβύη, και μπορεί να πάει νοτίως του Καστελορίζου. Ενώ στην περιοχή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης υπάρχουν αντιδράσεις, είναι παράνομο, κακώς το κάνατε κλπ, στην περιοχή νοτίως του Καστελορίζου η Τουρκία λέει εδώ και καιρό ότι το Καστελόριζο δεν έχει αυτή την περιοχή που εμφανίζεται να διεκδικεί, λογικώς δεν θα πάει σε μία περιοχή στην οποία ξέρει ότι θα υπάρχει αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα έντονη, θα προτιμήσει να πάει σε μία περιοχή να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σχετικά νομιμοποιημένα, σε επόμενη φάση θα προχωρήσει και στην Κρήτη αν δει ότι έχει το περιθώριο».

Φοβούνται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Όλα αυτά, μετά από δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, που αποτυπώνει ανησυχία των πολιτών για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία. Η δημοσκόπηση δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι το 54,9% των ερωτηθέντων θεωρούν «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, το 42,6% θεωρεί πιο ενδεδειγμένη λύση την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, έναντι 28,8% που προτιμά τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το 21,3% απαντά «καμιά από τις παραπάνω λύσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις