Αθήνα

°C

Κυριακή

25

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Τι είναι και πώς ξεκίνησε
PLUS

Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Τι είναι και πώς ξεκίνησε

Blue Monday: Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση.

Blue MondayΗ σημερινή Δευτέρα δεν είναι…. όπως όλες οι άλλες, καθώς θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου και είναι γνωστή ως Blue Monday. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κατά μία θεωρία είναι η χειρότερη ημέρα του έτους. Τη συγκεκριμένη Δευτέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του από τον ακαδημαϊκού Dr. Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D),τον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ.

Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005.Ουσιαστικά, η Blue Monday σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους κι έτσι μελαγχολούν. Ωστόσο η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά την συγκεκριμένη εξίσωση. Για να πάμε κόντρα στη μελαγχολία της Blue Monday, μπορούμε να θέσουμε νέους στόχους, να προγραμματίσουμε τις επόμενες διακοπές, να δούμε φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, ή να αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι που μας ευχαριστεί πραγματικά.

Blue Monday: Πώς ξεκίνησε

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα για να προωθήσουν καλύτερα την διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια.

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Blue Monday: Ο Ιανουάριος, έτσι και αλλιώς, είναι ένας βαρύς μήνας

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Πέρα από τις θεωρίες και τα επικοινωνιακά τρικ, η Blue Monday είναι μια μέρα όπως όλες οι μέρες του χρόνου, που για κάποιους μπορεί να είναι μελαγχολική, για άλλους περισσότερο μελαγχολική και για κάποιους άλλους καθόλου μελαγχολική. Ο Ιανουάριος, έτσι και αλλιώς, είναι ένας βαρύς μήνας για όλους. Οι γιορτές έχουν μόλις τελειώσει, συνήθως ο καιρός είναι κακός και ο μήνας μοιάζει ατελείωτος. Και οι μελαγχολίες μέσα στο πρόγραμμα είναι.

Blue Monday: Tips για την καταπολέμηση
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις