alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λιβύη πετρέλαια: O δύσκολος Χάφταρ που σταματάει τις προμήθειες
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη πετρέλαια: O δύσκολος Χάφταρ που σταματάει τις προμήθειες

Λιβύη πετρέλαια: Το δημοσίευμα του Bloomberg, κάνει λόγο για την ανυποταξία του Χαλίφα Χαφτάρ

Λιβύη πετρέλαια: «Ο άντρας που σταματά τις προμήθειες πετρελαίου της Λιβύης γίνεται πιο δύσκολος στον χειρισμό». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg για τον Χαλίφα Χαφτάρ και το λιβυκό ζήτημα. Στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου Χαλίφα Χαφτάρ και Αλ Σάρατζ ενημερώθηκαν κατά μόνας για τα αποτελέσματα, το Bloomberg αναφέρεται στην ανυποταξία του ηγέτη του LNA. «Κανείς, φαίνεται, δεν μπόρεσε να συνετίσει τον Χαλίφα Χαφτάρ. Αν η ιδέα ήταν να του ασκήσει πίεση μια εντυπωσιακή ομάδα από μεγάλους “παίκτες” της διεθνούς σκηνής, ώστε ο 76χρονος στρατιωτικός διοικητής της Λιβύης να ευθυγραμμιστεί μαζί τους, αυτή η ιδέα δεν λειτούργησε», σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του το δημοσίευμα.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ, την παραμονή της Διάσκεψης του Βερολίνου, κατέστρεψε τις προμήθειες πετρελαίου της χώρας του, κλείνοντας το ήμισυ της παραγωγής στο κομμάτι που ελέγχουν οι δυνάμεις του. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε περίπου μία εβδομάδα μετά την αναχώρησή του από τη Μόσχα, που στόχο είχε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. «Καθώς οι ηγέτες και οι διπλωμάτες ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γερμανική πρωτεύουσα, συμφώνησαν πάνω στο κοινό έδαφος να εργαστούν για την ειρήνη. Ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πρέπει τώρα να δημιουργήσουν μια επιτροπή πέντε ατόμων που αναμένεται να συναντηθεί στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο Χάφταρ παραμένει ο σκληρός παίκτης της υπόθεσης, ένας άνθρωπος που αποδεικνύει, τώρα, τη δυνατότητα αύξησης της επιρροής του, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης», τονίζει το Bloomberg.

Λιβύη πετρέλαια: Ήταν σαν “να έσκασε τελικά ένα απόστημα”, είπε

Το δημοσίευμα του Bloomberg, στη συνέχεια, κάνει λόγο για την ανυποταξία του Χαλίφα Χαφτάρ, υποστηρίζοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ενοχλητική για τη Ρωσία και την Τουρκία, οι οποίες παρέχουν στρατιωτική στήριξη στις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε τον Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει την ανατολική πλευρά της Λιβύης και προσπαθεί να αλώσει την πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη. Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Όπως σημειώνει, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκαν το κενό μετά την αμερικανική αποχώρηση στη Μέση Ανατολή, «για να χαράξουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής, αλλά φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μια αμοιβαία βολική συνεννόηση: να φέρουν τους αντιπάλους στο τραπέζι, προκειμένου αυτοί να υπογράψουν την κατάπαυση του πυρός και να διανείμουν τα γεωπολιτικά και τα εμπορικά λάφυρα στη χώρα που κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής. Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο των δυο…».

«Ο Σάρατζ έχει υπογράψει. Ο Χαφτάρ αντιστέκεται. Πριν από πέντε ημέρες, ο Ερντογάν απείλησε να δώσει στον Λίβυο στρατιωτικό αξιωματικό ένα μάθημα με την τουρκική δέσμευση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Αυτό άλλαξε γρήγορα τα δεδομένα σε αυτόν τον σπειροειδή πόλεμο “δι’ αντιπροσώπων”, αν και αυτό φαίνεται να αφορά περισσότερο στον Πούτιν, παρά στον Χάφταρ αυτή τη στιγμή. Η έντονη είσοδος του Ερντογάν στην ενδολιβυκή διένεξη, έφερε αυτή την υπόθεση στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρτσαουί, ερευνητή ειδικευόμενο στη Λιβύη στο Ινστιτούτο Clingendael των Κάτω Χωρών. Ήταν σαν “να έσκασε τελικά ένα απόστημα”, είπε», σύμφωνα με το Bloomberg.