Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χαφτάρ Ερντογάν: Επίθεση στον στρατάρχη από τον Τούρκο πρόεδρο για τη Λιβύη
ΚΟΣΜΟΣ

Χαφτάρ Ερντογάν: Επίθεση στον στρατάρχη από τον Τούρκο πρόεδρο για τη Λιβύη

Χαφτάρ Ερντογάν: «Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη».

Χαφτάρ ΕρντογάνΕπίθεση κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το λιβυκό ζήτημα. Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο Λίβυος Στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ είναι έτοιμος να συμβιβαστεί στο Βερολίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα να τηρηθούν οι υποσχέσεις που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν δώσει.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sputnik, ο Χαλίφα Χαφτάρ, εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την ετοιμότητά του να υπογράψει στο Βερολίνο έναν συμβιβασμό με την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Ο Χαφτάρ είπε ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες έχει και στο παρελθόν πει, θα υπέγραφε μία συμφωνία», σημειώνει το Sputnik, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο Λίβυος Στρατάρχης δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ:

Μητσοτάκης – Χαφτάρ: Τι ειπώθηκε στο τετ α τετ

Ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Ο Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς. Ο Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια  Φαγέζ αλ Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης. Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Φαγέζ αλ Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις