Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διάσκεψη Βερολίνου – Λιβύη: Η Μέρκελ ανακοίνωσε την τελική ημερομηνία
ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου – Λιβύη: Η Μέρκελ ανακοίνωσε την τελική ημερομηνία

Διάσκεψη Βερολίνου - Λιβύη: Η ημερομηνία της διάσκεψης επιβεβαιώνεται από την Καγκελαρία της Γερμανίας λίγες ώρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Ρωσία.

Διάσκεψη Βερολίνου – ΛιβύηΤην ημερομηνία της κρίσιμης Συνόδου του Βερολίνου με κεντρικό θέμα το λιβυκό ζήτημα ανακοίνωσε επίσημα η Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι η διάσκεψη του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου. Η ημερομηνία της διάσκεψης επιβεβαιώνεται από την Καγκελαρία της Γερμανίας λίγες ώρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάρατζ όπως και ο στρατάρχης Χαφτάρ έχουν προσκληθεί, αναφέρει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Βερολίνου. Στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».

Νωρίτερα την επιθυμία της να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη εξέφρασε η Ελλάδα μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με το γεγονός ότι τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών.

Στέλιος Πέτσας: «Η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις»

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις