Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αυστραλία φωτιές: Συγκλονιστικό βίντεο από cockpit αεροπλάνου – Φλέγεται και ο ουρανός
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία φωτιές: Συγκλονιστικό βίντεο από cockpit αεροπλάνου – Φλέγεται και ο ουρανός

Αυστραλία φωτιές: Με κίνδυνο της ζωής τους σώζουν πολίτες οι πιλότοι της Αυστραλιανής Βασιλικής Αεροπορίας.

Αυστραλία φωτιές: Τον απόλυτο τρόμο προκαλεί η εικόνα που βγήκε στη δημοσιότητα μέσα από το cockpit ενός στρατιωτικού αεροσκάφους, το οποίο έχει σπεύσει στις περιοχές των πυρκαγιών στην Αυστραλία, για βοήθεια. Η εικόνα που αντικρίζουν οι πιλότοι γύρω τους δεν θυμίζει απλά κόλαση, είναι η κόλαση. Ο ουρανός δείχνει να έχει πάρει φωτιά, οι θερμοκρασίες είναι απίστευτες και παρόλα αυτά, οι πιλότοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι την αποστολή τους, προκειμένου να σώσουν ανθρώπους και ζώα από την πύρινη λαίλαπα. Το σκηνικό της κόλασης έβγαλε στη δημοσιότητα ο πιλότος της αυστραλιανής Βασιλικής Αεροπορίας, Joe Ervasi και προέρχεται από τις επιχειρήσεις διάσωσης που έγιναν το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, στη Mallacoota, στη Victoria.

Η οικολογική καταστροφή στην Αυστραλία, στα προβλήματα της οποίας προστίθεται πλέον και η απειλή του κυκλώνα στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω της καταρρακτώδους βροχής και των ισχυρών ανέμων που πλέουν στην περιοχή, μοιάζει να μην έχει τέλος. Την ίδια ώρα, μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες γύρω από μια εικόνα που παρουσιάζεται ως δορυφορική φωτογραφία της NASA και έχει γίνει viral.

Η εικόνα, που υποτίθεται δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία, μοιράζεται από πολλούς και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ως πηγή τη NASA. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τη χρονική στιγμή.

Αυστραλία φωτιές: Η πραγματική αλήθεια

Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. Αρχικά δεν είναι από τη NASA και δεν είναι δορυφορική φωτογραφία. Επίσης δεν δείχνει τις εστίες φωτιάς σήμερα στην Αυστραλία ή το πόσες φωτιές είναι σε εξέλιξη.

O χάρτης που έγινε viral είναι στην πραγματικότητα μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα δηλαδή και όχι μια φωτογραφία από δορυφόρο. Δημιουργός του φαίνεται να είναι ο Anthony Hearsey (όπως παραδέχεται ο ίδιος) από το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, ο οποίος σε ένα ποστ του στο Facebook εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζει η φωτογραφία. Μάλιστα απολογείται πως δεν περίμενε το γράφημα να γίνει viral.

Ο Αυστραλός σχεδίασε το γράφημα συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Στην ανάρτησή του μάλιστα σημειώνει ότι δεν εξακολουθούν να καίγονται όλες αυτές οι περιοχές και πως το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering. Μάλιστα παραθέτει και τον αρχικό χάρτη ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

Η τελευταία δορυφορική φωτογραφία της NASA για την Αυστραλία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις