Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ – Ιράν: Σκληρές απειλές για αντίποινα – Θρήνος για τον Κασέμ Σουλεϊμανί
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Ιράν: Σκληρές απειλές για αντίποινα – Θρήνος για τον Κασέμ Σουλεϊμανί

ΗΠΑ - Ιράν: Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΗΠΑ – Ιράν: Το Ιράν απειλεί με αντίποινα για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. «Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή. «Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Θα εκδικηθούμε τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μαζικές κινητοποιήσεις στο Ιραν για θάνατο Σουλεϊμανί

Κηδείες σε Ιράκ και Ιράν

Κηδείες σε Ιράκ και Ιράν θα τελεστούν για τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς. Όπως μεταδίδει το CNNi, η σορός του θα μεταφερθεί στην Τεχεράνη το Σάββατο. Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφέρει ότι «θα τελεστούν κηδείες για τον Κασέμ Σουλεϊμάνι στις ιερές σιιτικές πόλεις Καραμπάλα και Νατζάφ πριν το σώμα του επιστρέψει στην Τεχεράνη».

Για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους εχθρούς του, ο Σουλεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.

Ο βετεράνος της Ιερής Άμυνας, όπως αποκαλείται στην Ισλαμική Δημοκρατία ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν (1980-1988), έδειξε τα ταλέντα του στην ιρακινή επικράτεια. Κάθε πολιτική ή στρατιωτική εξέλιξη στο Ιράκ σήμαινε ότι ο υποστράτηγος θα επισκεπτόταν τη Βαγδάτη για να αναλάβει δράση, από τα πεδία των μαχών στους διαδρόμους των θεσμών της εξουσίας και αντιστρόφως.

Κασέμ Σουλεϊμάνι: Ιδιαίτερα αγαπητός

Προέλαση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, σχηματισμός κυβέρνησης… Κάθε φορά, ο Σουλεϊμανί συναντιόταν με διάφορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες για να διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθείτο, διαβεβαιώνουν άνθρωποι που πήραν μέρος σε πολλές από τις συναντήσεις αυτές, που γίνονταν πάντα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Η τεράστια επιρροή του κράταγε πολλά χρόνια. Ήταν ήδη επικεφαλής της δύναμης Κουντς όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μάλιστα συντόνιζε προσωπικά τη συνεργασία που προσέφερε αρχικά η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους στον πόλεμο αυτό. Ο υποστράτηγος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και έχει χιλιάδες υποστηρικτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις