Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία Αλγερία: Ο Ερντογάν στέλνει φρεγάτες
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία Αλγερία: Ο Ερντογάν στέλνει φρεγάτες

Τουρκία Αλγερία: Οι φρεγάτες Göksü και Gökova έβαλαν πλώρη για το Αλγέρι, όπου θα μετάσχουν και σε μια τελετή για τον Οθωμανό κυβερνήτη Ορούτς Ρέις.

Τουρκία Αλγερία: Δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αλγερία. Στόχος της αποστολής αυτής είναι να μετάσχουν σε κοινά γυμνάσια με σκάφη του ΠΝ της χώρας καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες να συνάψει συμφωνίες με κράτη της Μεσογείου. Οι φρεγάτες Göksü και Gökova έβαλαν πλώρη για το Αλγέρι, όπου θα μετάσχουν και σε μια τελετή για τον Οθωμανό κυβερνήτη Ορούτς Ρέις, αδελφό του διαβόητου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Επιπλέον, θα παραμείνουν στα χωρικά ύδατα της Αλγερίας στο διάστημα 7-10 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Sozcu και θα συνδράμουν το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση στη Μεσόγειο μετά τις κινήσεις της Τουρκίας και τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε μάλιστα προ ημερών και την Τυνησία για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Καϊς Σαγέντ αναφορικά με το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Η ανάρτηση στο twitter

Γιατί οι τουρκικές βλέψεις ανησυχούν (και) την Αλγερία

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, επισκεπτόμενος την Τύνιδα, ο Φάτι Μπασαγά, υπουργός Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Φαγιέζ Σαράτζ, υποστήριξε ότι η χώρα του, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αλγερία έχουν συγκροτήσει “συμμαχία”. Με τις δηλώσεις του ο Μπασαγά προεξοφλούσε ότι οι γείτονες της Λιβύης θα συνταχθούν με την προσπάθεια της Άγκυρας να στηρίξει, όχι μόνο πολιτικά αλλά και στρατιωτικά, την κυβέρνηση της Τρίπολης, απέναντι στα προελαύνοντα στρατεύματα του μεγάλου ανταγωνιστή της, του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στη Βεγγάζη και ενισχύεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και διακριτικότερα από τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Άλλωστε την ίδια ημέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν καθιστούσε σαφή την πρόθεσή του να αποστείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, μόλις η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας δώσει τη σχετική εξουσιοδότηση, μετά το τέλος των πρωτοχρονιάτικων διακοπών της. Σύμφωνα με τους αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τεκταινόμενα στη Λιβύη αποτελούν ζήτημα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος για την Αλγερία, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά σύνορα μήκους 982 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις