Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλληνες ναυτικοί όμηροι: Θρίλερ στο Τζιπουτί – “Δεν έχουμε φαγητό, γεμίσαμε σκουπίδια”
ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνες ναυτικοί όμηροι: Θρίλερ στο Τζιπουτί – “Δεν έχουμε φαγητό, γεμίσαμε σκουπίδια”

Έλληνες ναυτικοί όμηροι: Ναυτικοί απευθύνουν δραματική έκκληση για τον επαναπατρισμό τους.

Έλληνες ναυτικοί όμηροι: Δύσκολα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για πέντε Ελληνες ναυτικούς που εδώ και περίπου 100 ημέρες παραμένουν σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στα ανοιχτά του Τζιμπουτί. Το πλοίο «Πτολεμαίος» βρίσκεται αγκυροβολημένο τρία μίλια μακριά από το λιμάνι του Τζιμπουτί. Οι αρχές, ωστόσο, δεν του επιτρέπουν να πιάσει λιμάνι εξαιτίας οφειλών του πλοιοκτήτη και οι πέντε ναυτικοί, οι οποίοι κρατούνται σε μια ιδιότυπη ομηρία.

«Εγκατάλειψη, θυμό, αγανάκτηση. Γιατί είμαστε άδικα, χωρίς αιτία αιχμάλωτοι, μακριά από τα σπίτια μας», λέει ένας από τους πέντε ναυτικούς στο Open, κάνοντας έκκληση για τον επαναπατρισμό τους. «Οι συνθήκες εδώ μέσα είναι άθλιες. Έχουμε γεμίσει σκουπίδια, μύγες, τα τρόφιμα είναι ελάχιστα. Για τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει τίποτα να φάμε. Ένα ελάχιστο κρέας και τίποτα άλλο», συμπληρώνει ο ναυτικός.

Η ιδότυπη ομηρεία των ναυτικών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο

Από την πλευρά του ένας άλλος αναφέρει: «Μας κοροϊδεύουμε. Θα φύγετε και θα φύγετε, θα ξαναφύγετε, έχουν σπάσει τα νεύρα μας και στο τέλος δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Να δούμε πότε θα φύγουμε». Η ιδιότυπη ομηρία των ναυτικών ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως μεταδίδει το Open, οι ελπίδες για επιστροφή στο σπίτι τους τις ημέρες των γιορτών λιγοστεύουν, καθώς αν και έχουν εκδοθεί δύο φορές εισιτήρια για τον επαναπατρισμό τους, η επιστροφή τους έχει ακυρωθεί. Παράλληλα, οι αντικαταστάτες τους αρνούνται να ανέβουν στο πλοίο, ενώ η κατάσταση δυσκολεύει καθώς ανάμεσα στους ναυτικούς βρίσκεται ένας καρδιοπαθής και ένας καρκινοπαθής που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις