Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ νέα μείωση Μητσοτάκης: Οι κερδισμένοι από το νέο “μαχαίρι” που φέρνει η κυβέρνηση
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020

ΕΝΦΙΑ νέα μείωση Μητσοτάκης: Οι κερδισμένοι από το νέο “μαχαίρι” που φέρνει η κυβέρνηση

ΕΝΦΙΑ νέα μείωση Μητσοτάκης: Λίγο πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη και αποκάλυψε το πακέτο φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο έτος.

ΕΝΦΙΑ νέα μείωση Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, εξαγγελία που αναμένεται ναι οριστικοποιηθεί το πώς θα υλοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα γίνει αυτή η μείωση, δηλαδή αν θα είναι κλιμακωτή (έως 8%), εάν θα είναι μεσοσταθμική όπως φέτος (το επικρατέστερο σενάριο) ή αν θα είναι οριζόντια (το λιγότερο πιθανό σενάριο). Στην περίπτωση που μιλάμε για μεσοσταθμική μείωση κατά 8%, τότε είναι προφανές ότι για τα χαμηλότερης αξίας ακίνητα η μείωση θα είναι μεγαλύτερη (γύρω στο 10- 12%)

Το δεύτερο και πιο σημαντικό στοιχείο- όπως το σημείωσε και ο Κ. Μητσοτάκης- είναι ότι οι αποφάσεις για τη δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, θα είναι σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, κοινώς με το τι αποτέλεσμα θα βγάλει η άσκηση που ήδη «τρέχουν» οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν κάποιος είχε φέτος π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ 20% αυτό δεν σημαίνει ότι το 2020 θα έχει νέα μείωση 8%, καθώς μπορεί η Τιμή Ζώνης του ακινήτου του να αυξηθεί, συμπαρασύροντας και το φόρο.

Την Άνοιξη του 2018 έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή με τη συνδρομή δεκάδων ορκωτών εκτιμητών και ήταν χειρουργικού τύπου, με παράλληλες παρεμβάσεις σε κλιμάκια του φόρου. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ανέδειξαν τη δέσμευση των Ελληνικών Αρχών για τη συνέχεια: την προσαρμογή των αντικειμενικών στο τουλάχιστον 50% της εναπομείνουσας διαφοράς με τις εμπορικές τιμές εντός του 2019 και την πλήρη ευθυγράμμιση το 2020.

ΕΝΦΙΑ νέα μείωση: Τα σενάρια

Το δρόμο για την νέα, δεύτερη κατά σειρά μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται ότι θα  δημιουργηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 80,65% στο 84,86% που σημειώθηκε φέτος.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων που σήμερα υπολογίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα εκτιμάται ότι ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ.  Τα έξτρα έσοδα θα κατευθυνθούν στην νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα δουν στα εκκαθαριστικά του φόρου στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% και με τις νέες αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση επιδιώκει:

Να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018.

Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες “φθηνές” συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να μην ψαλιδίσει τη μείωση 22% μεσοσταθμικά που είδαν φέτος στο λογαριασμό του  ΕΝΦΙΑ όλοι οι  ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια. Άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020 ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα ξεφουσκώσει λιγότερο σε σχέση με φέτος.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα.

Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές  που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις