Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: Η αναγνώριση από το Κογκρέσο, νέο “χτύπημα” στην Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: Η αναγνώριση από το Κογκρέσο, νέο “χτύπημα” στην Άγκυρα

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: Ένα ακόμη ράπισμα στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις.  Το Κογκρέσο υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το οποίο είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε», δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε αφού το προηγούμενο διάστημα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν βάλει εμπόδια. Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κέβιν Κρέμερ είχε εμποδίσει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γερουσία, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή, αφού ήταν στον απόηχο των συνομιλιών Τραμπ- Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η κίνηση αυτή είχε εξοργίσει την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν καταφερθεί εναντίον των ΗΠΑ για την απόφαση. Μάλιστα, εξαιτίας της ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ερντογάν δήλωνε ότι ίσως να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως έγινε κανονικά τελικά, τον Νοέμβριο.

«Ευχαριστώ» από την Αρμενία

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Γενοκτονία Αρμενίων ΗΠΑ: Αντίδραση της Τουρκίας

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η σημερινή επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε στο twitter ο Αλτούν.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις