Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία απεργία: Άγρια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία απεργία: Άγρια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία

Γαλλία απεργία: Επεισόδια στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο μιας μαζικής απεργίας σήμερα στη Γαλλία.

Γαλλία απεργία: Μαζική ήταν η συμμετοχή στη γενική απεργία στη Γαλλία για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό. Περισσότεροι από 800.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας ενάντια στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους, σύμφωνα με την εκτίμηση των συνδικάτων.Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στη Γαλλία, είχε παραλύσει για σχεδόν έναν μήνα το 1995 τη χώρα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το σχέδιο στοχεύει στην κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και στη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω μοριοδότησης.

Φυσικά, δεν έλειψε η ένταση και τα επεισόδια τόσο στην Μπορντό, όπου η αστυνομία προσήγαγε 31 άτομα για φθορές δημόσιας περιουσίας, αλλά και ρίψη καπνογόνων. Μία προσαγωγή όμως είχαμε και στο Στρασβούργο, ενώ στην Τουλούζη πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, σε μικρής έκτασης επεισόδια που οδήγησαν στην προσαγωγή 22 ατόμων στην «κόκκινη πόλη» του γαλλικού νότου.

Γαλλία απεργία: Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν

Στο Παρίσι, σύμφωνα με το γαλλικό BFMtv, τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα που εκτόξευσε η αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πλήθος των διαδηλωτών, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου ξέσπασαν κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων εναντίον τους. Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές.

Γαλλία απεργία: Ο Μακρόν συνιστά ψυχραιμία

Μπροστά στην μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησής του να μην «υποτιμήσουν την κινητοποίηση». Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Μακρόν μίλησε στους υπουργούς του την Πέμπτη κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου και τους ζήτησε να σεβαστούν το δικαίωμα της απεργίας και της διαδήλωσης όσων διαφωνούν με την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Παρά τις ταραχές και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «απέτισε φόρο τιμής» στις συνδικαλιστικές ενώσεις, σημειώνοντας ότι σε «έναν πολύ μεγάλο αριθμό πόλεων», οι διαδηλώσεις «κύλησαν ομαλά καθώς είχαν οργανωθεί καλά».

Οι συγκοινωνίες παρέλυσαν στη Γαλλία

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η 5η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μια «ημερομηνία σταθμό στην ιστορία των κοινωνικών κινητοποιήσεων στη χώρα», σημειώνοντας πως «το μπραντ ντε φερ» μόλις ξεκίνησε. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι, όπου 10 γραμμές του μετρό, εκ των συνολικά 14, δεν θα λειτουργήσουν αύριο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου η εταιρεία SNCF ανακοίνωσε την ακύρωση του 90% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας και το 70% των δρομολογίων στο περιφερειακό δίκτυο. Προβλήματα αναμένονται στα δρομολόγια των τρένων Eurostar, Thalys.

Στο κίνημα συμμετέχουν επίσης εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα, οι αστυνομικοί, οι οποίοι μπλόκαραν σήμερα αστυνομικά τμήματα. Ο Πύργος του Άιφελ και πολλά μουσεία στο Παρίσι παρέμειναν κλειστά ή είχαν μειωμένο ωράριο λειτουργίας. Σχολεία δεν λειτούργησαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις