Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Διακινητές μεταναστών: Έφοδος σε διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα
ΕΛΛΑΔΑ

Διακινητές μεταναστών: Έφοδος σε διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα

Διακινητές μεταναστών: Πώς τα κυκλώματα προωθούν στην Ευρώπη παράτυπους μετανάστες, εμφανίζοντάς τους ως Ευρωπαίους πολίτες.

Διακινητές μεταναστών: Και… ενοίκιο σε μέλη συμμορίας διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Αθήνα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνονταν να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί, πέραν του τιμήματος για το ταξίδι. Η διαπίστωση προέκυψε από την εξάρθρωση από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας προωθούσαν στο εξωτερικό παράτυπους μετανάστες με τη χρήση πλαστών η κλεμμένων η απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων Ευρωπαίων πολιτών. Ορμητήριο της συμμορίας την οποία αποτελούσαν τρεις Σύροι, ήταν ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στον Άγιο Παντελεήμονα.

Οι διακινητές υποχρέωναν τους υπό μετακίνηση αλλοδαπούς, να διαμένουν στους χώρους του σπιτιού και για όσο διαρκούσε η «προετοιμασία» των αεροπορικών ή οδικών ταξιδιών, να καταβάλουν τακτικά χρήματα για το «ενοίκιο». Όταν έγινε η επιχείρηση του Αλλοδαπών στο σπίτι, οι αστυνομικοί βρήκαν τρεις παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι περίμεναν τη σειρά τους για να κάνουν το πολυπόθητο γι’ αυτούς ταξίδι στην Ευρώπη. Σε βάρος των τριών Σύρων, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, της πλαστογραφίας, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Διακινητές μεταναστών: Και αεροπορικώς και οδικώς στην Ευρώπη

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες διακινούσαν τους μετανάστες τόσο αεροπορικώς όσο και οδικώς, με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ επιπλέον διατηρούσαν απόθεμα εγγράφων για κάθε χρήση (άδειες διαμονής, διπλώματα οδήγησης κ.ά.). Μετά από κατ’ οίκον έρευνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 δελτία ταυτότητας, 20 διαβατήρια, 11 άδειες διαμονής, 6 διπλώματα οδήγησης, φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, θερμοκολλητής και άλλα σύνεργα πρόσφορα για πλαστογραφία, 10 κινητά τηλέφωνα και διάφορες αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κλεμμένα ή απολεσθέντα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και αυτής της εξάρθρωσης της σπείρας των διακινητών, χρησιμοποιούνταν διαβατήρια η άλλα έγγραφα, που είτε έχουν κλαπεί από πολίτες ευρωπαϊκών χωρών είτε έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα. Συνεργοί, μέλη παρόμοιων κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών δρουν σε ευρωπαϊκές χώρες, κλέβουν διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα έγγραφα των πολιτών και τα στέλνουν στην Ελλάδα σε συνεργούς τους. Οι τελευταίοι, κρίνοντας από τι φωτογραφίες των πραγματικών κατόχων, τα δίνουν έναντι αμοιβής σε όσους υπό μετακίνηση αλλοδαπούς προσομοιάζουν στα χαρακτηριστικά. Αν αυτό δεν γίνεται εφικτό, τότε με την κατάλληλη επέμβαση στην κόμμωση και το ανάλογο μακιγιάζ ή και την πρόσθεση γυαλιών οράσεως, κάνουν τους αλλοδαπούς να μοιάζουν με τους πραγματικούς κατόχους και να περνάνε πιο εύκολα από τους ελέγχους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις